BalkansPress

Dobro došli!

Sve je izvesnije da srpski turisti ovog leta neće uopšte letovati u Grčkoj, jer danas se pojavila vest da će zabrana ulaska za državljane Srbije trajati najmanje do 15.avgusta, a verovatno i do septembra.

Sa takvom situacijom u vidu, veliki deo Srba trenutno boravi u Neumu, zbog činjenice da Srbima za ulazak u BiH ne treba ni test, a ni karantin.

Još jedna zemlja koja iz sličnih razloga privlači turiste iz Srbije je Albanija, koja takođe ne zahteva ni test, a ni karantin. Ne samo to, cene su, kako javljaju turisti, više nego pristupačne a i uslugom su svi zadovoljni.

Inače, po trenutnim informacijama, trenutno iz Srbije bez testova i karantina može da se putuje u samo 18 zemalja, a to su: Albanija, Belorusija, BiH, Egipat, Jamajka, Republika Kongo, DR Kongo, Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test), Meksiko, Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti), Palau, Pakistan, San Marino, * SAD (Ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini, osim Hong Konga i Makaoa, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa”, Tanzanija, Turska, Centralnoafrička republika.

 

Većina ljudi koji se zapute u Albaniju to rade u sopstvenoj režiji, bez agencija, a pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima naći ćete da je više nego pristupačno.

Tako smeštaj za dvoje po danu u Sarandi možete da nađete i po ceni od 30 dolara.

ŠTA VAS ČEKA U ALBANIJI?

Drač

*DRAČ / FOTO: PROFIMEDIA

Za Albaniju se može reći da nam je uvek bila jedna velika nepoznanica, a ni danas se vremena nisu mnogo promenila, jer je to zemlja iz koje se godinama nije moglo niti izaći, a kamoli ući. Poznata nam je kao zemlja orlova i bunkera. Međutim, čim se kroči u ovu zemlju, za koju se sa punim pravom može reći da je nova na turističkoj mapi sveta, utisak je znatno drugačiji i sve predrasude, koje su glavno obeležje kada se govori o Albaniji odmah padaju u vodu.

Uvreženo je mišljenje da su Albanci zatvoreni ljudi, sa mnogočlanom porodicom, patrijarhalno orjentisanom, sa ograničenim pravima žena i kućama opasanim visokim tarabama. Sreća pa su sve to samo predrasude, jer Albanija danas to svakako nije. Ona predstavlja novu turističku destinaciju koju, bez ikakvog straha i bojazni treba upoznati.

Albanija je mediteranska zemlja sa bogatim istorijskim, kulturnim i prirodnim nasleđem.

Turizam je poslednjih godina u velikoj ekspanziji, jer u zemlju stiže sve više turista iz raznih zemalja, a u turističke gradove se dosta ulaže.

 

Izlazi na Jadransko more na zapadu, i Jonsko more na jugozapadu. Mahom je brdovitog i planinskog terena, a njena morska obala propstire se na 450 kilometara. Plaže su uglavnom peščane, a najduža se prostire na 12 kilometara. Ima blagu, ali uglavnom vlažnu klimu.

Najbolja maršuta kojom se može doći do Albanije je iz Crne Gore, autoputem Ulcinj-Skadar. Međutim, zbog nekadašnje izolovanosti nije puno ulagano u trasu tog puta, a situacija nije bitno drukčija ni danas.Odmah posle graničnog prelaza nailazi se na put na kojem se jedva mogu mimoići dva automobila. Od granice do Drača ima dobrih tri sata vožnje automobilom.

Već prva večernja šetnja, centralnom turističkom destinacijom - Dračom pokazala je drugo lice Albanije. Desetine dobrih restorana i kafića, živ, urban, centar grada u punom sjaju, načičkani novoizgrađeni hoteli na samoj obali prelepih, peščanih plaža munjevito menjaju sliku i utisak o Albaniji na bolje.

Drač se nalazi na obali Jadranskog mora, smešten je na 33 kilometara zapadno od Tirane, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji. Danas u Draču živi oko 215.000 stanovnika, to je najveći turistički centar i luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi sa lepim zgradama, bulevarima i šetalištima. Nekoliko feribota saobraća svaki dan do Italije.

Saranda

*SARANDA / FOTO: PROFIMEDIA

Nezaobilazna turistička odredišta su i arheološka nalazišta Butrint i Apolonija, Kruja, rodno mesto Skenderbega, i u pesmama opevana tvrđava u Skadru.

Jedno od najpopularnijih i najcenjenijih pića koje se proizvodi u Albaniji je konjak Skenderbeg, koji dobio ime po albanskom nacionalnom heroju Gjergju Kastridi Skenderbegu. Ovo piće je dobijeno od alkohola zrelog grožđa, kad grožđe sazri podleže procesu fermentacije na kontrolisanoj temperaturi, od čega se dobija vino određenih karakteristika, to vino se zatim premešta u bakarne posude, gde se vrši destilacija dok ne postane kristalno bistar alkohol vrhunskog kvaliteta.

Srce Tirane predstavlja Skenderbegov trg koji zajedno sa širokom avenijom okuplja većinu bitnih institucija u gradu, tu su smeštena ministarstva, opera, pozorište, a nedaleko, u obližnjem parku smeštena je zgrada parlamenta. Prestonicom dominira spomenik kneza Skenderbega na konju, ali ipak, na arhitekturu je više uticao antijunak Enver Hodža, koji je Albaniju godinama držao u izolaciji, tako da je ona poznata po tome što se u nju nije moglo ni kročiti, niti iz nje izaći. Nakon smrti Envera Hodže i pada komunizma počinje i procvat.

Scroll to top