- Reč je o krijumčarenju ljudi. U slučaju da sud prihvati kvalifikaciju krivičnog dela, Mađarice bi mogle odgovarati za krivično delo pomaganje u krijumčarenju i biti osuđene na jednu do pet godina zatvora – kaže tužilac u Mađarskoj.

Zbog ekonomske krize sve više  Srba pokušava da nekako dođe do državljanstva Mađarske i da na taj način dobije papire Evropske unije, pa se zbog toga ne libe ni da se fiktivno žene Mađaricama uz nadoknadu koja se kreće od 500 do 2.000 evra!

Jedan od Srba koji se odlučio za ovakav korak je B. V. (33) iz Bečeja. On je, kaže, ovim činom želeo da radi i zaradi, pošto mu to naša zemlja “nije omogućila”. Međutim, zbog otvorene istrage mađarskih organa koji o ovakvim slučajevima vode istragu već osam meseci, on je u velikom strahu da ne bude uhapšen zbog ovakvog postupka.

 

 

O ovom i ostalim slučajevima mađarska policija je započela istragu i uskoro se očekuju rezultati ove akcije. Jedan od prvih brakova iz interesa između državljanina Srbije i državljanke Mađarske sklopljen je u martu, a nakon pokretanja istrage, mađarski državni organi otkrili su više takvih slučajeva, preneo je internet portal “Vojvodina danas” (Vajdasag Ma).

Ambasada Mađarske u Srbiji uočila je povećan broj zahteva za uvođenje izvoda iz matične knjige venčanih iz Srbije u matične knjige Mađarske, pa je na osnovu ovoga pokrenuta istraga.

svadba-EugeniaJoy-620x350

– Prelazak granice olakšan je fiktivnim brakovima, što je novi vid protivzakonitog čina i teško ga je kvalifikovati - izjavio je glavni tužilac tužilaštva u Kiškunhalašu Peter Teglaš.

Srbi su za organizovanje fiktivnih brakova plaćali od 500 do 2.000 evra. Nakon venčanja i uvođenja dokumenta u matične knjige Mađarske, otputovali bi u neku od zemalja EU, gde su “fiktivne supruge” legalizovale njihov boravak tako što su doputovale da se prijave zajedno.

- Na taj način dozvolu za useljenje moglo je da dobije više hiljada ljudi – rekao je tužilac Teglaš, i dodao da je prema njegovoj kvalifikaciji reč o krijumčarenju ljudi.

U slučaju da sud prihvati kvalifikaciju krivičnog dela krijumčarenja ljudi, Mađarice bi tada mogle odgovarati za krivično delo pomaganje u krijumčarenju i biti osuđene na jednu do pet godina zatvora.

 

Podsetimo, u  Generalnom konzulatu u Subotici sinoć je uručeno 50.000 uverenje o mađarskom dvojnom državljanstvu za državljane Srbije.

Ta državljanstva se stiču na osnovu mađarskog Zakona o pojednostavljenom sticanju državljanstva, za koje vlada veliko interesovanje u Vojvodini, ne samo među pripadnicima mađarske nacionalne zajednice.

Generalni konzul Mađarske Tamaš Koršoš rekao je da je za dve i po godine od stupanja na snagu tog zakona mađarsko državljanstvo tražilo znatno više građana nego što bi se očekivalo na osnovu borjnosti Mađara u stanovništvu Vojvodine.

Državni sekretar Ministarstva za spoljne poslove Mađarske Žolt Nemet izrazio je zadovoljstvo dijalogom i procesom pomirenja između Srbije i Mađarske i ocenio da su ti procesi “pokrenuti u dobrom pravcu”.

(Izvor: GlasDijaspore.at) 

Scroll to top