BalkansPress

Dobro došli!

Raščinjeni episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Radosavljević Artemije preminuo je juče u 85. godini. Kako N1 saznaje, on se u valjevsku bolnicu javio nedavno zbog kardioloških problema, ali je skoro došao s pogoršanim zdravstvenim stanjem, nakon čega mu je konstatovana upala pluća i danas je upućen u kovid-bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu.

Za N1 u Valjevu je potvrđeno da je bivši vladika preminuo u sanitetu tokom transporta za Beograd.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve, podseća Radio KiM.

 

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle. Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog potom je imenovan dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na svom Tviter nalogu vest o smrti.Navela je da je vladika Artemije bio "veliki borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji", i da je bio "do kraja progonjen, ali sada konačno u miru". "Večan mu spomen i hvala", napisala je Trajković na Tviteru.

Scroll to top