BalkansPress

Dobro došli!

Vojska Srbije (VS) je danas, imajući u vidu šta smo od naoružanja uveli u upotrebu i za šta smo se obučili, mnogo jača nego što je bila prošle godine, a naredne godine bićemo znatno jači, izjavio je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, ocenivši da je obavezan vojni rok dugoročno rešenje za neutralnost Srbije.

U intervjuu za današnju Politiku, general Mojsilović je posebno zahvalio vrhovnom komandantu VS, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i Ministarstvu odbrane za uložene napore i energiju na jačanju vojske u celini.

Upitan da kaže dokle se stiglo sa analizom ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, on je rekao da je u strategiji odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasniva na modelu totalne odbrane.

 

"Iako je sadašnji model dobrovoljnog vršenja vojne obaveze dao pozitivne efekte u prvim godinama primene, prvenstveno zbog velikog interesovana mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u VS, ali i zbog činjenica da je kandidatima ženskog pola pružena mogućnost da služe vojni rok, primenom principa dobrovoljnosti deo ukupnog regrutnog potencijala nije osposobljen za odbranu zemlje. Zato se podmlađivanje i adekvatna popuna rezervnog sastava nameću kao imeprativ u podizanju odbrambenih sposobnosti VS", izjavio je načelnik.

On je dodao da se vraćanja obaveznog vojnog roka nisu odrekle ni mnoge bogatije države.

Aleksandar Vučić Vojska Srbije

*Aleksandar Vučić Vojska Srbije, Foto: printscreen

Ocenio je da je "vraćanje vojnog roka jedno od rešenja za unapređenje kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica VS, uz istovremeno osposobljavanje najšireg dela stanovništva za odbranu zemlje i postupanje u vanrednim situacijama.

"Lično smatram, a to je i stav Generalštaba VS, da je u uslovima vojne neutralnosti i obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske. Naravno, odluka o vraćanju vojnog roka nije isključivo vojno pitanje i potreban je širi društveni konsenzus", kazao je Mojsilović.

Naglasio je da će, međutim, profesionalni vojnici i dalje biti ključni oslonac komandi i zadataka VS.

"Ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, model popune VS biće kombinovani. Profesionalnim vojnicima se mora pružiti izvesnost, kada je reč o radnom odnosu. Jedna od ideja je da im se posle određenog broja trogodišnjih ugovora o zaposlenju na određeno vreme, recimo tri, obezbedi zaposlednje na neodređeno i mogućnost da, po ispunjenju uslova, odu u penziju iz VS", rekao je, između ostalog, Mojsilović.

Scroll to top