Poslodavci širom sveta suočavaju se ove godine s poteškoćama u pronalaženju potrebnih kadrova, pa čak 38 odsto njih u četrdesetak zemalja, obuhvaćenih anketom, ističe da se susreće s takvim problemom.

Prema istraživanju koje je uradila agencijs za privremeno zapošljavanje Menpauer, s najtežom "nestašicom talenata" suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Velikoj Britaniji i Irskoj, navodi se u studiji.

 

Kako prenosi francuski list Figaro, najčešći uzrok problema u pronalaženju potrebnih kadrova jeste pomanjkanje tehničke kompetentnosti, daleko ispred problema radnog iskustva ili stečene kvalifikacije (diplome), ili pak visokih očekivanja kandidata.

Problem u dolaženju do željenih kadrova povećava se s veličinom kompanije, ističu u Menpaueru.

U Francuskoj svaki treći poslodavac (29 odsto) ima poteškoća u zapošljavanju, i to uglavnom zanatlija i kvalifikovanih radnika, vozača i administrativnog osoblja.

Ova proporcija veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je njih 21 odsto prijavilo takav problem.

Odogovrni iz Menpauer grupe ističu da je pred kompanijama u 2015. veliki izazov da ovaj problem reše organizovanjem kratkih kurseva ili obuka za profile za kojima imaju potrebu.

Istraživanje je obuhvatilo 41.748 poslodavaca iz 42 zemlje sveta.

(Izvor: Blic.rs | Tanjug)

 

Scroll to top