BalkansPress

Dobro došli!

Kancerogene su samo mesne prerađevine industrijskog porekla, ne i suvo meso koje se suši u kućnoj radinosti.

Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da mesne prerađevine izazivaju rak, ne treba, naime, shvatiti bukvalno, odnosno da je svo meso kancerogeno. Istraživanje SZO, tačnije njihove agencije za istraživanje kancera (IARS), odnosi se, naime, samo na mesne prerađevine kao što su viršle, paštete, šunke, kobasice i ostale proizvode industrijskog porekla.

Osnovni razlog za to jeste što, u njima u stvari, ima najmanje mesa, a najviše hemije, tačnije veštačkih aditiva, konzervanasa, emulgatora, pojačivača ukusa, boje i mirisa i drugih dodataka, koji se u toku prerade stvaljaju zarad oblika i boljeg ukusa.

PROČITAJTE: NAKON OBAVEŠTENJA SZO: Evo šta je Isidora Bjelica rekla o SLANINI i RAKU pre nekoliko godina!

To praktično znači da suvo meso koje ste sami sušili, kao i slanina iz domaće, kućne radinosti, nije kancerogena, osim ako i u njih ne ubacujete dodatke koje koriste mesne industrije. Takođe, ne treba da se odreknete ni šnicle, bilo da je ona svinjska, goveđa ili teleća, s obzirom na to da crveno meso nije stavljeno na crnu listu na kojoj su mesne prerađevine.

   

Redovni profesor Medicinskog fakulteta higijenolog Goran Belojević objašnjava da meso samo po sebi nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u njemu, a to su upravo aditivi i konzervansi.

– Aditive organizam prepoznaje kao strano telo i tako i reaguje. To strano telo može da izazove i velike probleme i u genomu, odnosno genetskom materijalu, i da izazove nagli rast ćelija, što je u stvari rak – objašnjava prof. Belojević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On ističe da je meso neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa.

– Ali, kada se proizvodi hrana za stotine hiljada ljudi, postoji druga logika, nego kada neko proizvodi hranu za sebe iz svoje bašte ili svog dvorišta. Dodaju se konzervansi, jer meso mora što duže da se održi – rekao je Belojević za RTS.

 

Scroll to top