BalkansPress

Dobro došli!

Mladi pronalazač iz Žablja Nikola Cvejin sa svakog sajma pronalazača donosi priznanja.

Iako je za električni uređaj za duborez s promenljivim aparatom u školi dobio četvorku, na sajmu u Moskvi taj patent osvojio je zlatni pečat Ruske Federacije.

PROČITAJTE: ODELjENjE IZ BEOGRADA PONOS SRBIJE Kada humana akcija proizvede jaču reakciju od bilo koje političke priče, rijalitija, crne hronike, estrade...

 Nikola je tvorac i daljinskog kontolisanog robota za prskanje otrovnih hemikalija, jedinog takvog u svetu, a patentirao je i robota za čišćenje ulica.

- Taj robot je namenjen za korišćenje u vinogradima, a sad radim na novom projektu, koji će biti mnogo veći i takođe namenjen poljoprivrednicima - objašnjava Cvejin i dodaje da planira da se bavi poljoprivredom, gde bi primenjivao svoje inovacije.

 

Ovaj student četvrte godina Fakulteta za menadžement, čiji je stipendista još od srednje škole, godišnje obiđe desetak sajmova inovacija u zemlji i inostranstvu i sa svakog se vraća sa zlatnim medaljama, koje više i ne broji.

Ima čak pet zaštićenih izuma, predsednik je Udruženja tehničke kulture iz Žablja i organizator Sajma nauke i inovacije u Žablju.

- Okupljam mlade ljude iz Žablja, gde ih učim da pravimo robote ili popravljamo kompjutere. Bavimo se i automehanikom i superkondenzatorima za brzo punjenje mobilnih telefona - nastavlja naš sagovornik. Cvejin je, kaže, „hardveraš“, od malih nogu samo je nešto rastavljao i sastavljao, a želja mu je da ima „abarta 1000“. Zasad ne razmišlja da ode iz Srbije, ali dodaje da, ako mu skoči pritisak, možda i digne ruke od svega te sreću potraži u nekoj uređenijoj zemlji.

Robot za vinogradare: Nikolin robot može da se kreće po svakom terenu, a u ravnici i do 20 kilometara na sat. U rezervoar staje 25 litara tečnosti koja se prenosi na prskalice, a ratari se ne izlažu otrovnim hemikalijama, od kojih ih zaštitne maske čuvaju tek oko jednog sata.

Scroll to top