Radio difuzna agencija (RDA) nije usvojila zahtev za zabranu emitovanja rijalitija Farma koje mu je podnelo Osnovno tužulaštvo u Mladenovcu, ali je najavilo obavezujuće uputstvo prema kome će rijalitiji, najaverovatnije već od iduće sedmice, moći da se emituju samo posle 23 sata.

- Nismo usvojili zahtev tužioca, jer se pozvao na stari zakon koji više ne važi, ali smo danas izdali preporuku emiterima da rijalitije emituju posle 23 časa - rekao je Tanjugu član RDA Goran Karadžić.

 

 

Prema njegovim rečima, RDA će u petak  podneti Ministarstvu kulture i informisanja, radi saglasnosti, tekst obavezujućeg Uputstva prema kome emiteri neće moći da puštaju rijaliti programe posle 23 časa.

Karadžić očekuje da bi Uputstvo moglo da krene u primenu već sredinom iduće sedmice.

- Na taj način spasićemo ranjivu grupu, a to su deca i maloletnici jer će ti programi nositi oznaku 18, odnosno biće preporučemo da ih gledaju samo punoletni - rekao je Karadžić.

On je ukazao da je takva odluka doneta jer emiteri do sada nisu na pravi način odgovarali na opomene i preporuke RDA da svoje rijalitije prilagode uzrastu od 12 godina.

Javni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mladenovcu podneo je RDA zahtev za zabranu emitovanja Farme, jer se taj rijaliti snima na području mladenovačkog tužilaštva, a u toku rijalitija bilo je više incidenata.

Mediji su preneli da je protiv jednog od učesnika Farme, Kristijana Golubovića, podneta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja u toku realizacije tog programa.

(Izvor: Informer)

Scroll to top