Iz američkih fondacija od 2006. godine u srpski nevladin sektor slilo se 35 miliona dolara. Na račune 259 organizacija, novac je stigao od 35 fondacija uglavnom registrovanih u SAD-u. Novac je uplaćivan diretno, mimo USAID-a i američke ambasade.  Od 2001. do 2014. pomoć Vlade SAD-a preko USAID-a iznosila je 721,6 miliona dolara, kažu za „Politiku” u američkoj ambasadi.

 

Osim najvećih donatora, poput Fonda braće Rokfeler, Čarlsa Stjuarta Mota, Otvorenog društva ili Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) koji su poznati srpskoj javnosti ima i onih za koje je malo njih čulo, poput Oak fondacije, Fondacije belgijskog kralja Boduena ili organizacije Mama keš.

Ove fondacije imaju mnogo toga zajedničkog. Predstavljaju se isključivo kao filatropi čije su donacije usmene na jačanje civilnog društva. Osim toga finansiraju  rodnu ravnopravnost, ženska prava, demokratsku praksu, promociju osoba sa manjinskom seksualnom orjentacijom…

Poznato je da se NED, jedna od najznačajnijih američkih fondacija, finansira iz američkog budžeta. To govori o povezanosti civilnog sektora i zvaničnih političkih struktura kako u SAD-u tako i širom sveta. Nije zanemarljiv ni značaj organizacija u Srbiji koje imaju podršku zapadnih zemalja. Čak je i premijer Vučić u nekoliko navrata, nakon kritika zapadnih ambasadora, pokušavao da izgladi odnose sa njima.

Fondacija Čarls Stjuart Mot, od 2006. godine, najveći je donator našeg civilnog društva kojem je uplatila 6,4 miliona dolara. Ova organizacija, čije je sedište u državi Mičigen, novac je razdelila kroz 59 grantova. Najviše dolara uplatili su Trag fondaciji (1,57 miliona), Fondu za humanitarno pravo (800.000), Inicijativi mladih za ljudska prava (685.000), Građanskim inicijativama (590.000), Beogradskom fondu za političku izuzetnost (480.000)…

(Politika.rs)

Scroll to top