BalkansPress

Dobro došli!

Zbog zaštite autorskih prava niko u Srbiji uskoro neće smeti da prodaje torte sa likovima poznatih crtanih junaka: Pepa Praseta, Mikija Mausa, princeza Elze i Ane, Sunđer Boba, Munje Mekvina...

Hrvatska kompanija “Fani kejk fektori” Tomislava Ljutića, koja je otkupila prava za korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih crtanih filmova isključivo za torte, u Srbiju stiže najkasnije u martu. Ova kompanija je u Hrvatskoj već obavestila sve poslastičare da je stavljanje određenih crtanih likova na torte kršenje autorskih prava i da su oni jedina firma u Hrvatskoj koja to pravo zadržava. Isto obaveštenje mogu očekivati i poslastičari u Srbiji kada “Fani kejk fektori” stigne u maloprodajne lance. To će biti veliki udarac za poslastičare i sve one koji praktično žive od prodaje dečjih rođendanskih torti sa omiljenim crtanim junacima.

 

 

- Mi smo poslastičare u Hrvatskoj u dobroj volji zamolili da prestanu da proizvode takve torte i da ih prodaju. Nismo želeli da podignemo toliku buru oko toga. Samo želimo da se poštuju naša prava. Mi smo pravo na korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih i drugih crtanih filmova regulisali ugovorom i za to platili. Zato smo obaveštenja poslali kao apel, ali i da korišćenje crtanih likova nije primereno. Na isti način pokušaćemo da poradimo i na edukaciji na tržištu Srbije - objašnjava Ljutić.

U praksi to znači da crtane likove na čije korišćenje pravo ima “Fani kejk fektori” ne smeju da koriste konditorske kompanije, poslastičari, ali i svi oni koji se bave keteringom. Kazne za kršenje autorskih prava koje su za fizička lica i do 200.000 dinara mogli bi da plate i oni koji u privatnoj režiji prave torte po porudžbini. Sve to, naravno, ukoliko ih neko uhvati. Tomislav Ljutić je u Hrvatskoj angažovao advokatsku kancelariju koja je slala obaveštenja i upozorenja o kršenju autorskih prava, nakon čega će biti sprovedena kontrola poštovanja zakona.

Zabrana

- Mi ćemo posle toga obavestiti kompaniju „Dizni“ o situaciji na tržištu i o problemima sa kršenjem autorskih prava, a kompanija koja je davalac licence, u ovom slučaju „Dizni“, treba da odluči kako će reagovati - objašnjava za “Blic” advokat Danijel Antun Banić.

Kazne

Kazna za kršenje autorskih prava u Srbiji se kreće od 50.000 dinara do čak milion dinara, a tretira se i kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. U Hrvatskoj predviđena kazna je od 160.000 do 320.000 dina

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top