Državnik koji zna šta hoće. Osim što je Rusiji obezbedio strahovito konvencionalno naoružanje, na putu je da obezbedi i najjače oružje na svetu – natalitet. Posle višedecenijskog pada nataliteta, Putin je zaustavio „belu  kugu“.

Uprkos popularnom verovanju, ruska demografska situacija se poboljšava, dok stopa plodnosti na Zapadu nastavlja da opada.

Ljudska populacija mora da ima stopu plodnosti od bar 2,1 deteta po ženi ako želi da postigne prirodni natalitet. U Evropskoj uniji stopa je 1,3. U SAD je 2,01. Za ceo svet ukupno je oko 2,3.

Globalno, plodnost pada. U Evropi je ispod nivoa još od 1972. godine, a u SAD od 2005. godine. Ovo je alarmiralo Svetsku banku, Berlinski demografski institut, pa čak i CIA-u.

Ovo opadanje plodnosti na Zapadu ne privlači pažnju zapadnih političara niti masovnih medija. To oslikava stav drugih društava koja su pala u krizu zbog niskog nataliteta: Rimsko carstvo, Etrursko društvo, Abasidski kalifat itd.

 

 

 

U Rusiji stopa plodnosti raste. Prema navodima Svetske banke, stopa je porasla sa 1,34 u 2009. godini na 1,54 u 2013. godini, a sada iznosi 1,60. Ovaj rast je gotovo jedinstven u Evropi.

Otkad je predsednik Vladimir Putin delovao kako bi se suočio sa problemom, Rusija je postala jedna od malog broja država na zapadnoj hemisferi koja je registrovala stabilan porast stope plodnosti.
 
Nasuprot, Evropska unija i SAD gledaju da zamaskiraju svoju demografsku situaciju u padu tako što uvoze stručnu radnu snagu iz drugih regiona. Naravno, to je samo privremeno rešenje.

Rat u Ukrajini, pored ostalih posledica, uzrokovaće porast stope plodnosti u Rusiji. Ako to zvuči čudno, imajte u vidu da su ratovi u istoriji uzrokovali porast populacije. Najveći porast evropske populacije se dogodio zbog Drugog svetskog rata. Čečenska populacija je porasla sa 800.000 na 1,2 miliona zbog tamošnjih konflikta. U Njujorku, broj venčanja je porastao za 25% nakon napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra. Četiri godine kasnije, taj porast se u potpunosti izgubio.

Prava demografska slika je dakle upravo suprotna onoj o kojoj pišu zapadni mediji.

Ako stopa plodnosti nastavi da raste u Rusiji, ali i nastavi da pada na Zapadu u skladu sa savremenim trendovima, onda budućnost pripada Rusiji.

 

(Izvor: webtribune.rs)

 

 

 

 

Scroll to top