Surfovanjem internetom preko telefona i ulaskom na nebezbedne stranice rizikujete da upadnete u zamku različitih servisa koji će vam svoje kvaziusluge debelo naplatiti slanjem SMS poruka. Upravo to se dogodilo Diani Stanković (48) iz Beograda, čiji se račun za mobilni uvećao za 1.800 dinara, a prema rečima mobilnih operatera, ogroman je broj ovakvih slučajeva.

Naime, Diani je sestra putem Fejsbuka poslala link za učestvovanje u nagradnoj igri koju ona redovno prati i umesto da pristupi toj internet stranici, veza je preusmerila na potpuno drugi sajt, na kojem se nude aplikacije za telefon.

{adselite}- Nasela sam na glupost koju sada moram da platim, a ništa nisam samovoljno uradila. I kada mi je iskočila ta stranica sa aplikacijama, nisam ni čitala šta piše, samo sam izašla. Nakon toga, svakodnevno su krenule da mi stižu SMS poruke sa broja 1666, koje sam ignorisala. Međutim, ispostavilo se da mi je svaka naplaćena 150 dinara, što se na računu za mobilni nakarikalo do cifre od 1.800 dinara. Ovi troškovi su na računu prikazani pod stavkom „usluge provajdera“, koje ja nisam koristila. Ne mogu da verujem koji sve načini postoje da se ljudima otme novac - kaže Diana, koja se odmah obratila svom mobilnom operateru za pomoć, gde su joj rekli da nije jedina, te da mora da se obrati upravo tom provajderu.

Iz „Telenora“ objašnjavaju za „Alo!“ da su u pitanju „premijum servisi”, koji se aktiviraju slanjem poruke na određeni kratki broj ili uz pismenu saglasnost.

- U pitanju su servisi kontent provajdera sa kojima mobilni operateri imaju saradnju. Ovo praktično znači da su isključivo provajderi odgovorni, kako za sadržaj servisa tako i za cenu i reklamacije. Ukoliko korisnici primete da dobijaju sadržaj za koji nisu sigurni da li su se prijavili ili uoče neobjašnjivo povećanje trenutnog zaduženja, neophodno je da se obrate provajderu čiji servis koriste ili svom mobilnom operatoru, koji će potom kontaktirati sa provajderom i odreagovati po zahtevu korisnika. Mobilni operateri mogu da zaštite svoje korisnike limitiranjem potrošnje po osnovu premijum servisa, ali to se radi isključivo na zahtev korisnika - navode iz „Telenora“ i apeluju na građane da uvek pažljivo pročitaju sadržaj teksta poruke na ekranu pre nego što bilo šta kliknu, odnosno potvrde, i da posećuju isključivo proverene sajtove i sadržaje.

Nažalost, račun ipak mora da se plati. Prema rečima „Telenora“, prihvatanjem ovakvih usluga one postaju sastavni deo mesečnog računa, pa je izmirenje tih dugovanja obavezno, osim ako se utvrdi da je u pitanju zloupotreba ili da postoji osnov za storniranje spornog iznosa.

- Savet je da korisnici odmah prijave ili provajderu servisa ili svom mobilnom operateru zaduženja za koja nisu sigurni kako su nastala - kažu iz ove kompanije.

(Izvor: Alo.rs)

Scroll to top