Roditelji osmogodišnje devojčice nakon što je njoj nešto upalo u oko doživeli su pravu dramu! Pomoć nisu mogli da dobiju u zdravstvenoj ustanovi jer ih je doktorka vratila pod izgovorom da nije dečiji oftalmolog, iako je detetu pomoć bila preko potrebna.

Majka osmogodišnje devojčice ispričala je za “Alo!” šta ih je zadesilo u domu zdravlja u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu.

- Sestra u specijalističkoj službi, koja je uvidela da postoji problem poslala nas je kod školskog lekara i rekla da treba da dobijemo uput za pregled kod oftalmologa. Ubrzo je školski lekar obavio pregled i konstatovao da ima nešto u oku, te da on ne može pomoći, već da odemo kod specijaliste. Ponovo smo se javili sestri koja nas je poslala po uput i ona nas je dalje uputila kod oftalmologa - priseća se ona.

Prema rečima naše sagovornice, nakon pola sata čekanja, sestra oftalmologa je uzela uput i knjižicu, zatim se nakon par minuta vratila i rekla da doktorka ne prima decu i da odu u dom zdravlja u Pasterovoj ulici.

 

- Ja sam onda pitala zašto sam uopšte čekala bilo kakav uput, dok mi je dete sve vreme u problemu i treba mu pomoć? Sestra mi je rekla da sama pitam doktorku - Snežanu Petrović, koja mi je odgovorila da ona nije dečiji oftalmolog, i da zbog toga ne radi sa decom. Onda mi tek nije bilo jasno zašto tu gubim vreme, a doktorka je napomenula da će za to da snosi konskvence sestra koja nas je poslala. Pri tome, nikog od pacijenata nije bilo, dakle nije bilo nikakve gužve, ali doktorka jednostavno nije htela da nas primi - priča ona.

Kada je u Pasterovoj tražila dečijeg oftalmologa, kako kaže majka devojčice - M.S., bledo su je gledali i uputili na doktorku koja radi sa odraslim pacijentima, koja je i rešila detetov problem.

- Doktorka je bila šokirana i rekla da ne postoji dečiji oftalmolog, već samo hirurg oftalmolog koji operiše decu. Takođe, bila je jako iznenađena što nas prethodna doktorka nije primila, jer po njoj je oftalmolog - oftalmolog. Nakon što je rešila ćerkin problem, napisala je kontrolu u domu zdravlja odakle su nas prethodno vratili. Usput je dodala, da se pita čemu zdravstveno osiguranje, kad tako pojedini lekari bacaju ljagu na svoju profesiju i ne žele da rade svoj posao iz nekog razloga, posebno kad su deca u pitanju - kaže M.S. i dodaje da je jedina sreća u svemu tome što je u oku bila trunka koja ga je blago zaparala pa nisu ostale veće posledice.

Iz doma zdravlja dobili smo odgovor da svi oftalmolozi pružaju usluge i deci i odraslima, odnosno da ne postoji oftalmolog koji radi samo sa odraslima ili samo sa decom.

- U domovima zdravlja se pružaju oftalmološke zdravstvene usluge koje su predviđene da se rade na primarnom nivou zdravstvene zaštite, te su oftalmolozi dužni da urade pregled i dijagnostiku primarnog nivoa, a za ostale usluge se pacijenti upućuju na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite - rekli su nam oni.

(Alo.rs)

Scroll to top