Osim stanova i kuća nad kojim je aktivirana hipoteka, na aukcijama se prodaju i muzički uređaji, gardaroberi, dioptrijska stakla, drvene ploče, kočnice, čajevi, staro gvožđe, a može da se kupi i brod restoran, pa čak i sauna!

Iz godine u godinu raste broj aktiviranih hipoteka. Najveći broj, što je logično je u Beogradu, a slede Novi Sad, Niš i Subotica. Međutim, nema grada u Srbiji gde nije aktivirana barem jedna hipoteka. Od januara primetan je trend rasta takvih oglasa za tri do pet odsto. Sve više se oglašava i prodaja imovine firmi u stečaju.

- Banke iz našeg iskustva za prodaju založene nepokretnosti okreću se tek kao poslednjoj i nužnoj meri, a u međuvremenu sa dužnikom pokušavaju da postignu dogovor - kažu za "Blic" iz "Doboša", sajta koji je specijalizovan za prodaju takvih nekretnina, ali i imovine firmi u stečaju.

Takva nekretnina prodaje se na usmenom javnom nadmetanjem u sudu, mada dogovor o prodaji može biti i neposrednom pogodbom. Da bi učestovali na javnom nadmetanju, međutim potrebno je da zainteresovani položi jemstvo.

 

Formiranje cene

Prodaja se najčešće obavlja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. Vrednost nekretnine se utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, a na osnovu nalaza i mišljenja veštaka.

Cena na prvoj aukciji može biti umanjena tako da iznosi i 70 odsto procenje vrednosti nekretnine, dok početna cena na drugoj prodaji, ukoliko prva ne bude uspešna, može da iznosi i 50 odsto od procenjene vrednosti.

Foto: Profimedia

Nedavno je privukao pažnju javnosti oglas za prodaju podzemno nadzemne garaže na Vračaru, koja vredi 7,2 miliona evra, a na prvom javnom nadmetanju početna cena iznosiće 5,4 miliona evra.

Kako su nam potvrdili agenti za prodaju nekretnina, uglavnom građani koji kupuju stan ili kuću da bi u njoj živeli, ne žele da kupuju nepokretnosti nad kojima je aktivirana hipoteka. Izuzetak su oni koji na takvim stanovima zarađuju, kupe jeftinije, renoviraju i preprodaju. Tako se gubi trag da je nekretnina bila oduzeta jer neko nije mogao da plaća rate, jer je recimo u međuvremenu ostao bez posla.

 

  Imovina Mesto Cena
1. Poslovni prostor, 28 kvadrata Aleksinac 5.040 evra
2. Kuća sa pomoćnim zgradama, 87+37+17 kvadrata Kragujevac 5.318 evra
3. Kuća sa poslovnim prostorom, 254 kvadrata Niš 21.572 evra
4. Džip Cherokee Sport, 2005. godište Beograd 6.095 evra
5. Led sijalce 4.750 komada Kraljevo 1.045.000 dinara
6. TV "Crown" Pančevo 5.000 dinara
7. Trosed, dvosed i fotelja Beograd 25.000 dinara
8. Aparat za espreso, neispravan mlin za kafu Rakovica 25.000 dinara
9. Mašina za šivenje "Singer" Rakovica 5.000 dinara
10. Klupe, 18 komada Rakovica 18.000 dinara

Scroll to top