Nekoliko belih tartufa, teških oko 850 grama, prodato je u gradu Albi u italijanskom Pijemontu na tradicionalnoj aukciji za vrtoglavih 75.000 evra.

Tartufe je putem satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga.

- Situacija je malo bolja u poslednje vreme, ali ova godina neće biti obeležena velikom prodajom belih tartufa - rekla je Frans presu Izabela Đanikolo iz italijanskog Centra za studije o tartufima.

 

Prema njenim rečima, suša je doprinela manjem broju tartufa kao i lošijem kvalitetu. Cene taturfa na aukcijskim prodajama su daleko veće nego na pijacama gde se cena kreće od oko 6.000 evra za kilogram te retke pečurke.

 Nalazišta belih i crnih tartufa - Reka Jasenica (sela: Mramorac, Saranovo, Belosavci, Natalinci, Sepci) - Reka Karaš (sela: Straža, Jasenovo, Dupljaja, Dobricevo, Kajtasovo, Grebenac, Banatska Subotica) - Reka Lug (u blizini sela Kovacevac) - Reka Bosut (selo Jamena, na ušću Busouta u Savu) - Lovište Karakuša - (okolina Sremske Mitrovice) - Lovište Maletica lug - Obedska Bara - Šuma Crni lug - Šume Senajske bare - Sela: Platičevo, Grabovci, Klenak, Kupinovo, Provo, Ratari...

 Beli tartufi, među najosetljivijim i najskupljnim proizvodima na svetu, beru se u pojedinim područjima Italije od oktobra do decembra. Tartufi su vrlo traženi delikates na božićnoj trpezi bogatih zbog specifičnog ukusa i arome.

Belih tartufa, koji ne mogu biti uzgajani već rastu u šumama, u Italiji ima sve manje proteklih godina, prvenstveno zbog klimatskih promena. Grad Alba u italijanskoj pokrajini Pijemont svake godine organizuje sajam belih tartufa tokom kojeg je i aukcijska prodaja.

 

Međutim, tartufa ima i u Srbiji! Tartufi rastu u simbiozi sa višim biljkama (uglavnom je to drveće) i vole zemljište koje ima kiselost od 6,5 do 8 na PH skali. Idealni uslovi za razvoj tartufa su u zemljistu čiji je PH nivo malo iznad 7, piše Poljoprivredni savetnik.

Beli tartufi (T. Magnatum) mogu se naći iskljućivo u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda. Tamo rastu u simbiozi sa hrastom lužnjakom i belom topolom. Na istim mestima mogu se takođe pronaći i crni tartufi, ali ne oni krupni i najboljeg kvaliteta.

 Nalazišta crnih tartufa - Fruška gora - Deliblatska peščara - Kosmaj - Svrljiške planine - Rudnik - Oplenac - Mladenovačka banja

Kapitalni primerci crnih tartufa nalaze se na višim terenima. U Srbiji ih najviše ima na

Fruškoj gori. Raste u simbiozi sa cerom ili lipom koja se nalazi na površinama gde je nekada rastao cer.

Scroll to top