BalkansPress

Dobro došli!

Početkom decembra evropska lista objavljuje „crnu listu” poreskih rajeva na kojoj će se naći 36 zemalja. Osim Srbije i Turske, na listi bi, navodno, mogle da se nađu i Jermenija, Kukova Ostrva, Panama, Tunis.

Srbija bi, od 5. decembra, mogla da se nađe na "crnoj listi poreskih rajeva" koju formira Evropska unija. Američka agencija "Blumberg" je prenela, navodeći da je imala uvid u dokumentaciju, da se u nacrtu predloga za proširenje ove liste nalazi ukupno 36 zemalja.

 

"Blumberg" ne navodi detalje zbog kojih bi konkretno Srbija mogla da se nađe na "crnoj listi" poreskih utočišta. Međutim, za Tursku, čije je svrstavanje u poreske rajeve izvesno, agencija navodi da je to rezultat analize "nekooperativnih vlasti nadležnih za poreska pitanja".

Da će lista nesumnjivo da bude veća, bilo je jasno još pre godinu dana, kada je Evropska komisija identifikovala 81 zemlju i jurisdikcije gde postoje mogućnosti za lakše izbegavanje plaćanja poreza.

Brisel je čak, po navodima druge agencije (Rojters), predložio i osnivanje javnih registara koji bi pokazali ko su stvarni vlasnici kompanija, skriveni iza ofšor firmi.

Analizom su bile obuhvaćene 92 jurisdikcije.

Osim Turske i Srbije, na listi bi, navodno, mogle da se nađu i Jermenija, Kukova Ostrva, Panama, Tunis...

Stope

Porez na dobit (profit) u Srbiji je među nižima u Evropi - 15 odsto. Prosek za EU je 24 odsto. Postoji niz podsticaja, pa tako onaj ko uposli sto ljudi, može da bude oslobođen plaćanja poreza na dobit čitavu deceniju. Nameti na rad su, pak, prilično veliki i kreću se, u proseku, oko 64 odsto.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top