BalkansPress

Dobro došli!

Uvidom u kompjuter, obaveštava Bojana da ima jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla" i pet od NIS-a, a da će na akcije "Telekoma" morati da sačeka da se to preduzeće proda.

Bojan (39) iz Beograda davno se upisao za besplatne akcije i jednom nakon toga i podizao u pošti neke novce, ali kako je to bilo davno, ni sam više ne zna kolike i od kojih akcija.

 

Odlučio je da sazna šta mu od besplatnih akcija sleduje i proveri koliko od dividendi može da dobije samo sa ličnom kartom.

U "pohod" sa njim krenula je i naša ekipa kako bi se lično uverili da li sve funkcioniše kako su nam u Poštanskoj štedionici pre nekoliko dana i rekli.

Samo sa ličnom kartom i rukama u džepovima debele zimske jakne, Bojan se lagano zaputio ka najbližoj pošti. Nakon što je sačekao svoj red, obratio se radnici na šalteru pružajući dokument:

- Davno sam podizao one prve akcije, pa ne znam na šta sad od toga imam pravo?

- Imate od dividendi 2.614 dinara - odgovara mu ljubazna radnica.

- Koje su tačno akcije u pitanju? - nastavlja on.

- To jedino u Poštansku štedionicu da odete da vam izlistaju tačno koje su, ali otprilike vam legne po 300 dinara godišnje - objašnjava zaposlena u pošti.

 

Uvidom u kompjuter, obaveštava Bojana da ima jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla" i pet od NIS-a, a da će na akcije "Telekoma" morati da sačeka da se to preduzeće proda, jer, kako smo pisali, do danas su svim građanima Srbije koji su ostvarili pravo na besplatne akcije podeljene sledeće akcije: pet akcija NIS-a, jedna akcija Aerodrom "Nikola Tesla", sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akcija "Telekoma Srbija". Međutim, građani trenutno mogu da prodaju samo akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla", dok se akcijama Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija" ne trguje (tek po izlasku ovih akcija na Berzu biće omogućena i njihova prodaja).

Nakon što ga je obavestila na koje akcije ima pravo, službenica ga pita:

- Hoćete da podignete te dividende sada?

- Bojan klima glavom i nakon samo nekoliko sekundi dobija novac. Zadovoljno trlja ruke, a potom i bradu i komentariše: "Uh nikad lakše dobijen novac. Nit' sam ga zaradio, nit' sam ga nasledio, a opet sam ga legalno dobio. I to za svega pet minuta.

I bez njegovog odlaska u štedionicu, evidentno je da akcije koje je dobijao nije prodavao, jer ne bi imao pravo na sve dividende, odnosno iznos od 2.614 dinara koliko su građani stekli za sve dividende tokom godina.

Jedino što je mogao da podigne u proteklih šest godina je 1.700 dinara od akcija iz Privatizacionog registra, a kao vlasnik akcija, moći će kad god želi i da ih proda bez plaćanja ikakve naknade za to.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top