BalkansPress

Dobro došli!

Francuska banka Sosijete ženeral povlači se iz Srbije! Srpski ogranak SG-a odlazi u paketu sa još pet zemalja - Bugarskom, Albanijom, Makedonijom, Crnoj Gorom i Moldavijom.

Slično Telenoru, banka Sosijete ženeral napušta tržišta Centralne i Istočne Evrope, jer nije zadovoljna svojim položajem u ovom regionu. Kako saznajemo SG je odlučio da proda sve akcije u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Moldaviji, a potom fokusira svoje poslovanje na druge zemlje.

- Mi želimo lidersku poziciju, a u Srbiji nismo ni u top 3. Srsko tržište u ovom trenutku je prezasićeno i neprivlačno, zbog toga Sosijete odustaje od njega - kaže izvor blizak ovoj banci.

 

I bugarski portal capital.bg izveštava o povlačenju ove francuske banke sa bugarskog, ali i srpskog tržišta i navodi da je prijavljeni kupac poslovanja SG u Bugarskoj mađarska OTP banka, ali i da je drugi potencijalni kupac američki Apollo Global Management, koji je kao i OTP odbio da potvrdi ili negira glasine.

Sredinom prošle godine i u crnogorskim medijima se pisalo o povlačenju Sosijete ženeral banke sa crnogorskog tržišta, a kao jedan od potencijalnih kupaca pominjao se i Miodrag Kostić.

On, je podsećamo nakon preuzimanja Alfa banke, koja je poslovala u Srbiji od 2002, prodao potraživanja ove banke od građana, po osnovu gotovinskih, stambenih zajmova i kreditnik kartica Sosijetu, dok su tekući računi građana preneti u njegovu AIK banku, koja je šesta u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi eura na kraju 2016. godine. Na taj način, kako tvrde nekadašnji klijenti Alfa banke, Kostić je napravio totalni haos, a sav teret ovih međubakarskih turbulencija, svalio se na njihova leđa.

Tokom dana kontaktaktirali smo i sa Sosijete bankom u Srbiji, kako bismo saznali kakvi su im planovi poslovanja u Srbiji, međutim, iz ove francuske banke su nam kratko poručili da u skladu sa poslovnom politikom Sosijete ženeral grupe, Sosijete Ženeral Srbija ne komentariše glasine na tržištu.

 

Ekonomista dr Zoran Grubišić u razgvoru za Alo rekao je da postoji mogućnost da banka SG napusti Srbiju.

- Sve može da se dogodi. Svedoci smo da su neke banke napustile tržište, i to pretežno grčke banke, njihova nacionalna banka - Alfa, koju je kupila Aik, a neke nove banke planiraju da uđu na tržište. Ipak, dok se ne da ponuda i dok ne čujemo zvaničnika te banke da daje izjavu o ponudi za preuzimanje sve je u domenu spekulacije - rekao je on i dodao:

- Imamo previse banaka u Srbiji prema svakom pokazatelju za našu privredu, bilo da gledamo broj stanovnika, veličinu tržišta, kreditni potencijal, ali to je jednostavno nasleđeno stanje. Verujem da će se vremenom broj banaka u Srbiji smanjivati, to se trenutno i dešava. Takođe, smatram da će biti novih ponuda, ukrupnjavanja, i da će se tržište centralizovati.

Kaženjeni zbog pranja novca i finasiranja terorizma

Francusko telo zaduženo za kontrolu banaka odredilo je prošle godine banci Sosijete ženeral kaznu od pet miliona evra i ukor zbog nedovoljnih napora u borbi protiv pranja novca. Kazna je, kako je tada navelo ovo telo, određena jer su u toj banci otkrivene nepravilnosti u primeni mera u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma tokom 2015. godine.

- Otkrivene su nepravilnosti u dostavljanju redovnih izveštaja banke nadležnim organima kao i sumnjive transakcije s pojedinim klijentima tokom 2014. i 2015. godine.

 

Činjenice

- Sosijete ženeral banka Srbija je 100 odsto u vlasništvu francuske Sosijete ženeral grupe.

- Ova francuska banka otvorila je predstavništvo 1977. godine u Beogradu.

- Tokom 1991. godine osniva se Sosijete ženeral jugoslovenska banka, kao prva banka sa mešovitim kapitalom u bivšoj Jugoslaviji. Banka je osnovana zajedničkim kapitalom Sosijete ženeral banke iz Pariza (75%), Beogradske banke (20%) i Francusko-jugoslovenske banke (5%). - Prvobitno, banka je poslovala je samo sa pravnim licima.

- Tokom 2001. godine, Sosijete širi svoje poslovanje i na rad sa stanovništvom - Danas ima mrežu od skoro 100 ekspozitura širom Srbije

Scroll to top