BalkansPress

Dobro došli!

Ako na godinu dana dižete kredit od 160.000 dinara, na sajtu će vas dočekati obaveštenje da troškove obrade kredita plaćate 4.720. Tek prilikom potpisivanja ugovora saznaćete da će vam sa računa skinuti još skoro 10.000 za životno i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Ukoliko ste klijent Sosijete ženeral banke i namame vas reklamom da uzmete keš kredit - nadrljali ste! Ova banka primorava klijente da plate dve vrste osiguranja - životno i ono u slučaju gubitka posla, a cifra koju vam za to uzimaju premašuje onu koju ćete izdvojiti na ime kamate. 

Ovakvim pristupom banka se obezbeđuje 100 odsto za kredite koje daje. To, naravno, poskupljuje sam kredit, a višu cenu snose klijenti. - Dušan Uzelac, portal "Kamatica"

Na primer, ukoliko uzmete pozajmicu od 160.000 dinara na godinu dana, za kamatu ćete dati 6.200, a za pomenute dve premije 9.564 dinara. Ako na to dodamo jednokratni administrativni trošak od 2,95 procenata, ovaj kredit će vas koštati 14.284 dinara mimo kamatne stope. Da zlo bude veće, za troškove osiguranja nećete saznati ni na sajtu banke, ni u reklamnim kampanjama, već će vam to bankarski službenik saopštiti tek kada prikupite svu dokumentaciju, prilikom potpisivanja ugovora.

 

Krenimo redom. Kad se obratite svom stručnom saradniku za rad sa stanovništvom u SŽ banci, reći će vam da overite u firmi dva formulara. Jedan o tromesečnom proseku primanja i drugi da platu primate preko te banke, iako već mesecima ili godinama platu dobijate upravo preko te banke.

E onda dolazi serija iznenađenja. Kad saopštite koliko podižete (u ovom slučaju 160.000 dinara na godinu dana), stručni saradnik počeće da vas zasipa skrivenim troškovima, koje na sajtu banke ili u reklami ne možete da vidite izuzimajući naknadu za obradu i puštanje kredita (4.720 dinara).

- Trošak životnog osiguranja za ovaj kredit je 5.742 dinara - rekla je našem novinaru, koji je podigao kredit u filijali SŽ u Makedonskoj ulici u Beogradu, stručna saradnica.

Pa toga nema na sajtu, začudio se naš reporter.

- Nema, ali je tako. Naša banka i vaša firma nemaju potpisan ugovor. I ako hoćete kredit to osiguranje mora da se plati, odnosno skine s vašeg računa.

Na pitanje od čega sve zavisi ova svota od 5.742 dinara, odgovor je čudan i pomalo uvredljiv:

- Zavisi od visine kredita, pa od godina starosti klijenta, čak i od pola onoga ko podiže kredit!

I taman kada posle overe formulara i ovog neoprijatnog dodatnog troška odlučite da ipak dižete kredit, sledi nova nevolja u vidu dodatnih troškova.

- Obavezna je i premija neživotnog osiguranja, odnosno trošak osiguranja u slučaju nezaposlenosti. To vas košta još 3.822 dinara - naglašava stručna saradnica u filijali u Makedonskoj ulici u Beogradu.

 

Da li je to konačan spisak troškova?

- Ne, još plaćate 50 dinara za menicu i 246 dinara za trošak za Kreditni biro!

Okreni-obrni, to je to: na 160.000 dinara, koje otplaćujete godinu dana uz mesečnu ratu od 13.850 dinara, dodate sve ove troškove (4.720 dinara naknada za obradu i puštanje kredita, 5.742 životno osiguranje, 3.822 naknada za slučaj nezaposlenosti, 246 za Kreditni i biro i 50 dinara za menicu), to je već svota uvećana za 14.581 dinar. I plus kamata 6.200! Dakle, taj kredit od 160.000 dinara koštaće vas u SŽ banci ukupno 180.781 dinar!

Postoji i dodatna kamata - Ukoliko ste kredit dobili prvog ili drugog dana u mesecu, a plata vam leže na račun 5. ili 6. istog meseca, da biste ratu otplate odložili za dva, tri ili četiri dana rizikujete novi ne baš mali trošak - interkalarnu kamatu. Sosijete ženeral banka i tu kamatu naplaćuje mesečno!

Prema rečima Dušana Uzelca sa portala "Kamatica", razlog što banke sve češće posežu za zahtevima za osiguranjem jeste njihov strah od takozvanih loših kredita:

- Očigledno je da banke ne žele da preuzmu bilo kakav rizik. Ovakvim pristupom banka se obezbeđuje 100 odsto za kredite koje daje. To, naravno, poskupljuje sam kredit, a višu cenu snose klijenti.

Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" navodi da se banke na ovaj vid osiguranja odlučuju zbog dodatnog obezbeđenja kredita. Kaže da klijent to može da prihvati, ali i ne mora, već može da pogleda postoji li u toj banci takav zajam bez osiguranja, šta nude druge banke...

- Ne postoji propis koji kaže da kredit ne može ići bez tog osiguranja, već je to stvar politike banke i izbora klijenta. Ono što je po meni bitnije jeste da klijent koji se odluči na tu opciju obavezno pročita na šta se osiguranje tačno odnosi, jer nam se dešavalo da neko podigne kredit sa osiguranjem od gubitka posla, a da nije pročitao da u polisi stoji da prilikom potpisivanja ugovora mora biti minimum šest meseci zaposlen kod istog poslodavca, dok je on bio, recimo, samo tri. Dakle, prevaren je u startu za osiguranje...

Do zaključenja novog izdanja Zaštitnika potrošača od SŽ banke nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

(Izvor: Informer.rs)

Scroll to top