BalkansPress

Dobro došli!

Poskupljenje goriva je goruća tema ovih dana u Srbiji, jer su vozači shvatili da je poskupljenje "dinar po dinar" doveo do toga da smo po ceni dizel goriva ubedljivo najskuplji u regionu - više cene ovog derivata plaćaju samo vozači u Albaniji.

 

Po sistemu "mic po mic" došli smo do prosečne cene od 152,02 dinara za BMB 95, odnosno za litru dizela 162,71 dinar. Na Fejsbuku su već inicirani protesti koji bi trebalo da se odvijaju širom Srbije, a prvi bi trebalo da bude u petak u 17h, kada su pozvani vozači da se zaustave i blokiraju saobraćaj na sat vremena.

*Foto: RAS / RAS Srbija

Iako se po prosečnoj ceni goriva u regionu nalazimo negde na sredini, cena dizela od 1,36 evra je među najskupljim u okruženju, a dodatno zabrinjava to što država još ništa ne čini da smanji svoje ogromno zahvatanje u ceni goriva, dok cene nafte na svetskom tržištu takođe ne pokazuju trend opadanja.

Najskuplji benzin u Grčkoj, a najeftiniji u BiH

Kada se posmatra cena bezolovnog benzina, najskuplji plaćaju vozači u Grčkoj - 1,54 evra za litar BMB 95, sledi Hrvatska sa - 1,45 evra i Albanija - 1,42 evra. Ispred nas su i Crna Gora i Slovenija 1,41 evra odnosno 1,35 evra. Međutim, jeftiniji benzin plaćaju vozači u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini gde je raspon cene od 1,21 do 1,09 evra za litru.

 

Albanci plaćaju najskuplji dizel, Srbija odmah iza

Kod dizela naši vozači su u najnepovoljnijoj situaciji (1,37 evra), jer je samo u Albaniji sa 1,42 evra po litru cena nepovoljnija. Svi ostali toče jeftiniji dizel i to za 0,31 do 0,05 evra.

Potrebno je reći i da mnogi susedi koji imaju mnogo veće prosečne plate od nas, toče jeftinije gorivo, te su cene lakše "amortizuju" sa većim zaradama. Takva je situacija u slučaju dizela i Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, kao i u slučaju bezolovnog benzina u Mađarskoj i Rumuniji.

Antić: Ako ne padne cena nafte, vlada preduzima mere

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nada se da će u narednom periodu doći do pada cene nafte i njenih derivata, a ukoliko do toga ne dođe Vlada Srbije će razmotriti koje mere ima na raspolaganju.

Jedna od mogućih mera jeste smanjenje akciza na gorivo. Međutim, očekivanja su da bi to moglo da se desi sa rebalansom budžeta, koji bi mogao da bude u letnjim mesecima.

Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene Zakona, a što je u nadležnosti Parlamenta, smanji akcize do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo.

 

Doduše, sve te najave su slaba uteha vozačima koji ne znaju koliko će još gorivo da poskupi, niti da li će država da snizi akcize. Inače, više od 50 odsto od svakog kupljenog litra goriva ide u budžet Srbije. Državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto, a dizela 53,8 odsto, podaci su Udruženja naftnih kompanija.

Cene benzina u regionu u evrima:

Grčka 1,54

Hrvatska 1,45

Albanija 1,42

Crna Gora 1,41

Slovenija 1,35

Srbija 1,29

Mađarska 1,21

Rumunija 1,2

Makedonija 1,19

Bugarska 1,13

Bosna i Hercegovina 1,09

Cene dizela u regionu u evrima

Albanija 1,42

Srbija 1,36

Hrvatska 1,36

Grčka 1,31

Slovenija 1,3

Crna Gora 1,3

Mađarska 1,27

Rumunija 1,25

Bugarska 1,14

Bosna i Hercegovina 1,07

Makedonija 1,05

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top