Nakon što se u javnosti pojavila vest o ponovnom poskupljenju prehabrenih namirnica, s akcentom na meso i to za 30 dinara po kilogramu u Srbiji, ekipa "Espresa" uputila se u prodavnice i supermarkete da sazna o kakvom poskupljenju se radi.

Najpre smo razgovarali s prodavačicama, koje su mahom želele da ostanu anonimne, a kasnije smo pitali i građane "šta je sve poskupelo u Srbiji?".

 

Stavovi naših sugrađana, ali i prodavačica su oprečni. Dok jedni tvrde kako do  poskupljenja nije došlo, sem kada su u pitanju cigarete i meso, drugi su izrevoltirani cenama koje ih zatiču na tržištu.

Kako saznajemo iz jedne mesare u Beogradu meso, i to svinjsko, poskupelo je za celih 10 odsto. 

*foto: Filip Plavčić

*foto: Filip Plavčić

PROČITAJTE: Kineski trgovci masovno napuštaju Srbiju, ali OD JEDNOG MESTA NE ODUSTAJU

 

- Svinjsko meso poskupelo je za 10 odsto, a ostale vrste mesa imaju istu cenu kao i do sada. Nemamo informaciju da će bilo koja vrsta mesa, osim svinjskog da poskupi, bar ne do kraja meseca - rekla nam je poslovođa jedne mesare u Beogradu. 

*foto: Filip Plavčić

*foto: Filip Plavčić

Prodavačica u jednoj beogradskoj trgovini rekla nam je kako su neznatno poskupela gazirana pića, ali i Marlboro cigarete.

*foto: Filip Plavčić

- Ne, nije bilo poskupljenja u poslednje vreme. Cena gaziranih pića neznatno je veća, a Marlboro cigarete poskupele su za 10 dinara. Ono što ja znam jeste da će i ostale cigarete da poskupe kroz 10 dana, sve ostalo ima iste cene - rekla je ova prodavačica.

 

Kasirke i prodavačice u supermarketima na naša pitanja rekle su kako su cene u suštini iste, ali kako su "njima većinom šifre artikala u glavi, a cene ne pamte". Dodale su još "u poverenju" kako su akcijske cene, zapravo, cene koje zaista odgovaraju cenama proizvoda.

PROČITAJTE: Braća Uroš (10) i Vuk (6) iz Beograda otišli u selo kod Trebinja na jedan dan, a sad roditelji ne znaju kako da ih vrate!

No bez obzira na njihove reči, nije nam bilo teško da neka poređenja napravimo i sami. Naime, primetili smo da smo mleko od 500 ml ranije mogli da kupimo po akcijskoj ceni od 81 dinar, dok je njegova cena sada 89 dinara.

*foto: Filip Plavčić

Nakon što smo obišli supermarkete, mesare i prodavnice, uradili smo anketu sa Beograđanima čija su mišljenja bila potpuno oprečna u odnosu na mišljenja prodavačica o cenama proizvoda. Rekli su nam kako je poskupelo sve, od voća i povrća, pa sve do cigareta i goriva.

- Voće, povrće, kompletno sve je poskupelo. Za osnovne stvari, u samoposlugu se ne ulazi bez 1000 dinara. Nekada sam te osnovne stvari mogla da kupim za 500 dinara  - rekla je jedna sagovornica "Espresa".

PROČITAJTE: STRAVIČNA ANALIZA ANTONIĆA: Činjenice u koje nećete poverovati! KO NAM JE OVO NAMESTIO?

Neki od naših sagovornika naglasili su kako su upućeni samo u poskupljenje goriva i cigareta, dok su se penzioneri požalili na male penzije, a velike cene.

- Ja jako teško pamtim i kada izađem iz samoposluge i kada vidim one stvari koje ja redovno kupujem, vidim da su za 10 ili 15 odsto skuplje, onda znam da su te stvari poskupele - rekla je jedna penzionerka sagovornica "Espreso ankete".

Jedna od sagovornica, takođe, nam se požalila kako joj se jako često desi da kada se nađe na kasi mora da vrati neke stvari, jer nema dovoljno novca da ih plati.

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top