Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć. Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliki će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi.

Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije. U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.

 

U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen. Na taj način će novac namenjen penzijsko-invalidskom osiguranju moći da se koristi i za isplatu novčane pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

- Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima - kaže Momo Čolaković iz PUPS-a. - To je svakako pozitivna odredba. Usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države trebalo bi da se priključe i lokalne samouprave.

PROČITAJTE: ŠUMADINCI BESNI jer će MIGRANTI naseliti šumadijska sela i DOBITI KUĆE: Priča dobija obrt, SVE JE SHVAĆENO POGREŠNO

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, smatra da je dobro što je novčana pomoć sada posebna kategorija, jer će to biti spasonosno za penzijski sistem.

- Visina penzije mora da zavisi od onoga što ste uplaćivali i od dužine te uplate, a ne da bude socijalna kategorija - kaže Perić. - Ako se to prihvati kao trajno rešenje, trebalo bi onda odatle izuzeti one korisnike koji, na primer, imaju i primanja iz inostranstva. Susedne zemlje su na taj način uredile sistem da pomoć dobijaju oni kojima je stvarno neophodna.

 

PET ODSTO ZA NAJTANjE KOVERTE

Siniša Mali, ministar finansija, izjavio je u četvrtak da će penzije biti veće od 8 do 13,3 odsto svim penzionerima. Dobijena je i saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere sa najnižim penzijama do 32.285 dinara za pet odsto.

- Od 2019. godine biće definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati od 2020. godine - rekao je Mali.

UKIDA SE LINEARNI PRINCIP - Do sada su penzioneri u Srbiji dobijali jednokratnu pomoć linearno, bez obzira na iznos penzije koju primaju. Poslednji put jednokratnu pomoć penzioneri su dobili u novembru 2017. godine, a jedan od uslova za isplatu bio je da je penzioner primio oktobarsku penziju. Očekuje se da će tako biti i sada, odnosno da će pravo imati oni korisnici koji su u evidenciji PIO fonda, a ne i oni koji su u proceduri dobijanja penzije.

(BalkansPress / novosti.rs)

Scroll to top