Lekari i medicinari u 2019. mogu očekivati povećanje plata od 10 do 12 odsto, u policiji i prosveti plate će rasti devet odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje od sedam odsto.

Ovo su projekcije Ministarstva finansija navedene u uputstvu za pripremu budžeta za narednu godinu, a u kome se navodi da zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto.

Kako je precizirano, najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici, i to za 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, što je u proseku oko 4.000 dinara, dok je uvećanje od 10 odsto predviđeno za lekare.

 

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanje od devet odsto. Tolike povišice planirane su i za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, te za zaposlene u ustanovama visokog obrazovanja i radnike socijalne zaštite.

*Foto: shutterstock

U odnosu na nedavno postignut dogovor Vlade i prosvetara, ovde se mogu primetiti razlike. Kako je nedavno izjavila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Vlada je prosvetarima obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru.

- Od januara 2019. garantovali su nam povišicu od 14 odsto, a za dodatno povećanje od 21 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu i da se ne zna da li će ono biti realizovano kroz dve ili tri godine. Obećana povišica od 14 odsto bila bi primenjena na osnovicu, odnosno na najnižu platu nastavnika od 49.700 dinara, što bi bio rast od oko 7.000 dinara - ocenila je Jankovićeva.

 

Ministarstvo finansija navodi i da uvećanje od 8,5 odsto mogu očekivati zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje sedam odsto. Takođe, u 2019. osnovica za obračun plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz sopstvenih prihoda.

PROČITAJTE: SLOBODA MIĆALOVIĆ OPISALA SAV BESMISAO NAŠE SVAKODNEVICE: Ljudi se pretvaraju da je sve u redu ali nije!

*Foto: RAS Srbija

U Fiskalnom savetu, međutim, ocenjuju da bi povećanja plata u javnom sektoru trebalo da budu nešto manja od projekcije Ministarstva finansija prema kojoj će biti rađen budžet Srbije za narednu godinu.

- Realno bi bilo da plate u javnom sektoru budu uvećane za šest do sedam odsto, za koliko će nominalno biti uvećan BDP Srbije naredne godine, a povećanje bi prvo trebalo da dobiju oni resori koji najviše zaostaju u visini primanja, poput zdravstva. Takođe, plate bi trebalo povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima - ocenili su u Fiskalnom savetu.

PROČITAJTE: Dečak koji je pronađen ispred crkve u Čajetini KONAČNO DOBIO IME, a uskoro će i NOVU PORODICU

Podsetimo, "Blic" je pre nekoliko dana objavio i tačne procente povećanja penzija od novembra ove godine. Prema njima penzioneri koji su u oktobru primili 30.000 ovog meseca će dobiti 1.500 dinara više. Oni koji su imali 40.000 dinara imaće 43.600 dinara, a oni koji su imali 55.000 dobiće 64.000. Posle ukidanja zakona o privremenom umanjenju penzija iz 2014. godine, oni kojima je u oktobru isplaćeno 71.000 dinara u novembru će dobiti uvećanje od 14.000 dinara.

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top