Izvršitelj Miljan Trajković iz Niša u 2018. godini zaradio je više od 52 miliona dinara, odnosno više od 36.000 evra mesečno.

Samo na jednom sudskom predmetu vrednijem od 12 miliona dinara javni izvršitelj, prema važećoj tarifi, zaradi više od 4.000 evra. S obzirom na to da u Srbiji ima svega 218 izvšitelja, a predmetima se ne zna broja, jasno je da svaki od njih zaradi do 10.000 evra mesečno.

Ako i ne uspeju da naplate dug od dužnika jer nema nikakvu imovinu, javni izvšitelji ne rade džabe, jer svoj trud pripreme izvršenja naplate od poverioca koji ih je angažovao.

Koliko je posao izvšitelja isplativ, videlo se i na primeru izvšitelja Miljana Trajkovića iz Niša, koji je prema podacima iz APR u 2017. godini zaradio 52.297.000 dinara, odnosno više od 442.000 evra. Kad se to podeli na 12 meseci, lako je izračunati da je Trajkovićeva neto zarada bila veća od 36.000 evra. Istini za volju, Trajković zapošljava 42 radnika.

 

U medijima se pojavljivala informacija i da je javni izvršitelj Jovan Pješčić iz Beograda za dve godine zaradio 44 miliona dinara, što znači da je mesečno u proseku zarađivao po 19.000 evra. Međutim, iako je aktivan preduzetnik, podaci u APR o finansijskim izveštajima ovog izvršitelja ne postoje.

U Komori javnih izvršitelja kažu da ne poseduju podatke o tome koliko svaki izvršitelj dobije predmeta godišnje, niti koliko svako od njih zaradi.

- Komora javnih izvršitelja ne raspolaže podacima o zaradama javnih izvršitelja. Javni izvršitelji podnose finansijske izveštaje nadležnim državnim organima, koji sadrže sve potrebne podatke o prihodima i rashodima javnoizvršiteljskih kancelarija - kažu u Komori javnih izvršitelja.

Jovan Ristić, pravnik iz udruženja Efektiva, kaže da javni izvšitelji nikako ne mogu biti na gubitku, jer ukoliko se desi da dužnik nema nikakvu imovinu, oni zadržavaju predujam koji su unapred naplatili od poverioca za pripremu izvršenja i za preduzimanje pojedinačnih radnji u postupku izvršenja.

- Zarada izvršitelja zavisi od broja predmeta i visine naplaćenog duga. Imali smo primer javnog izvršitelja Svetislava Ćurčića iz Novog Sada, kome je komunalno preduzeće "Informatika" dodelilo 17.000 predmeta u jednoj godini. Samo minimalni predujam po jednom predmetu je iznosio od 4.680 dinara, i to bez naknade od visine naplaćenog duga, pa vi vidite koliko je to para - kaže Ristić.

Scroll to top