Nemačka će, prema procenama eksperata da 2025. imati potrebu za 150.000 novih medicinskih sestara i tehničara.

Novi konkurs–drugi od tri planirana za 2019. za zapošljavanje medicinskih sesatra i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj biće krajem marta, objavio je GIZ u okviru čijeg programa "Triple Win" se organizuje odabir kandidata.

 

Oglas se odnosi i na kandidate iz BiH, Tunisa i Filipina, a kako je navedeno u cilju popunjavanja radnih mesta u Nemačkoj, a zbog toga što na tržištu rada upravo u tim zemljama ima višak medicinskog osoblja na tržištu rada.

Nemačka će, prema procenama eksperata da 2025. imati potrebu za 150.000 novih medicinskih sestara i tehničara, navodi GIZ – Nemačka agencija za međunarodnu saradnju. Stoga Projekat "Triple Win" predviđa do tri konkursa godišnje.

PROČITAJTE: Gde mladi Srbi vide sebe za 10 godina? Odgovori su tuga Srbije

I preostala dva poziva biće objavljena na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sledeći konkursni rok je od 27. marta do 26. aprila, a poslednji, treći od 21. avgusta do 4. oktobra.

"Triple Win" projekat kandidatima u prvom tromesečju od dolaska u Nemačku pruža podršku i prati njihovu integraciju preko integracionog savetnika.

 

Projekat se sprovodi na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj iz 2013.

Prvi konkursni rok u ovoj godini bio je otvoren do 19. januara, a shodno tome intervjui se danas održava u Kragujevcu, a sutra u Beogradu.

PROČITAJTE: DNEVNICA JE 150 €: Nemcima potrebni radnici za ovaj posao! I Srbi mogu konkurisati, a ovo su uslovi

Uz diplomu o obrazovanju, poželjno je da kandidati imaju predznanje iz nemačkog, idealno B1 nivo znanja.

Od pokretanja projekta u Srbiji 2012. godine 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera dobilo je posao u Nemačkoj.

(BalkansPress / Izvor: Agencije)

Scroll to top