Ako vam se sviđa ideja da primate platu, a ne radite ništa, možda bi trebalo da pogledate ovaj oglas za posao u Švedskoj.

Umetnički projekat, koji finansira vlada, ima za cilj da jednog srećnog kandidata zaposli u Geteborgu. Sve što zaposleni treba da radi jeste da se pojavi na železničkoj stanici u određeno vreme i upali rasvetu.

PROČITAJTE: NAVALIĆE POLA SRBIJE! Novi konkurs za rad u Nemačkoj počinje u martu, potrebno 150.000 novih radnika!

Nakon toga može da ide gde hoće i radi šta hoće, ali na kraju smene mora ponovo da se pojavi na stanici i ugasi svetlo!

 

Ono što je najneverovatnije u celoj zamisli je da se pozicija garantuje do penzije sa platom od 2000 evra, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u penzioni fond. Sve dok zaposleni ne nađe drugi posao, pozicija mu je zagarantovana do kraja života.

Sve je počelo pre dve godine kada raspisan konkurs za umetnike koji su, za nagradu od 670.000 evra, morali da osmisle izgled železničke stanice u Geteborgu. Umetnici Simon Goldin i Jakob Senebi dobili su ideju da se novac od nagrade preusmeri na radno mesto čoveka koji “ne radi ništa”.

 

Osnovali su čak i fondaciju kako bi izbegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u deonice. Procenili su da će zaposlenog moći da plaćaju “večno” tj. da će za tu poziciju imati novca za sledećih 120 godina.

Ipak, ova odluka nije naišla na oduševljenje jer su pojedini političari optužili umetnike da rasipaju novac poreskih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna.

Zapravo, umetnici se s tim slažu.

PROČITAJTE: U FRANKFURT OTIŠLO 13 NEGOVATELJA "U Srbiji sa 300 evra nismo mogli da kupimo ni VEŠ MAŠINU"

“Ceo koncept da se neko pojavljuje svakog dana na poslu da bi samo upalio i ugasio svetla je glup i neproduktivan, ali to je i suština ove naše ideje”, kažu.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top