BalkansPress

Dobro došli!

Gde je Srbija na mapi Evrope kada je reč o prosečnim platama? Poslednji podaci Eurostata kažu da je prosečna plata u našoj državi 460 evra, što nas smešta među najniže prosečne plate na Starom kontinentu.

Prvo da se osvrnemo na našu poziciju u regionu. Iza Srbije po prosečnoj zaradi su stanovnici Severne Makedonije koji imaju primanja u proseku 376 evra, kao i Albanci sa platom od 378 evra.

Jako blizu primanja Srba su stanovnici Bosne i Hercegovine koji imaju 445 evra mesečno u proseku, Crnogorci za mesec prosečno zarade 512 evra, dok najviša primanaj imaju Hrvati (832 evra) i apsolutni lideri Slovenci sa prosečnom zaradom od 1.077 evra.

 

Sa druge strane, Bugari imaju neznatno veću platu od nas i ona iznosi 457 evra, a nešto bolja situacija je u Rumuniji gde su primanja 535 evra mesečno.

PROČITAJTE: ZAGARANTOVAN POSAO: RADI SE 10 SATI, NEDELJA SLOBODNA, DNEVNICA - 100 EVRA! Srbi se na ovaj oglas masovno javljaju ! Evo šta se od vas očekuje!

Uprkos ekonomskoj krizi značajno višu platu od nas na Balkanskom poluostrvu imaju i Grci i ona iznosi 917 evra.

 

*FOTO: EPA / RAS SRBIJA

A kako je van Balkana?

Zanimljivo je primetiti da su najveće plate zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Evropskoj uniji.

Švajcarci su apsolutni pobednici i imaju platu 4.370 evra, na drugom mestu su Islandžani sa 3.568 evra, a na trećem Norvežani sa 3.309 evra.

Poslednja istraživanja kažu da se među zemljama u okviru Evropske unije najveća primanja imaju Danci sa 3.309 evra, zatim Luksemburg sa 3.159 evra, a potom i Šveđani sa 2.570 evra.

Nemačka kojoj smo naklonjeni imaju prosečna primanja oko 2.270 evra.

Ko je iza nas?

Najnižu platu u Evropi imaju Moldavci sa 212 evra mesečno, nešto više imaju Ukrajinci, 240 evra, a treći najniži su Belorusi sa 337 evra mesečno.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top