Povišica se odnosi na medicinske sestre koje nisu nostrifikovale diplomu ili onih koje su to uradile.

Medicinske sestre iz Srbije koje su uhlebljenje našle u Nemačkoj dobile su povećanje zagarantovane minimalne zarade.

Povišica iznosi 200 evra mesečno, bilo da su pitanju zarade medicinskih sestara koje nisu nostrifikovale diplomu ili onih koje su to uradile.

Praktično, minimalna mesečna plata koja je iznosila 1.800 evra tokom prošle i prethodnih godina sada je 2.000 evra. Zarada medicinskih sestara kojima je srpska diploma priznata u Nemačkoj istovremeno je uvećana sa 2.200 evra na 2.400 evra. Istvoremeno je obema kategorijama ostala zagarantovana naknada za rad tokom noći, vikendom i praznicima, a koji se plaća do 50 odsto više i ne podleže oporezivanju.

PROČITAJTE: U FRANKFURT OTIŠLO 13 NEGOVATELJA "U Srbiji sa 300 evra nismo mogli da kupimo ni VEŠ MAŠINU"

Ove novine se odnose isključivo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera iz Srbije, a koje su na rad u Nemačku otišle legalnim kanalima posredstvom sporazuma dve zemlje odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

 

"Reč je o projektu koji se sprovodi na osnovu sporazuma Nemačke i Srbije i zaključen je tokom 2013. godine. Godišnje preko njega u Nemačkoj posao dobije više od 110 ljudi iz Srbije. Radi se isključivo o angažovanju kandidata čija su zanimanja zvanično deficitarna u oblasti nege u Nemačkoj, pa se posredovanje odnosi samo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera. Znači, to se ne odnosi na doktore, anesteziologe niti bilo koga drugog. Samo oni kandidati koji su završili četvorogodišnju medicinsku školu, smer opšti ili pedijatrijski tehničar, i završili stručni ispit, mogu da pronađu posao preko ovog projekta. I uslov je i da su državljani Srbije i da u Srbiji imaju stalno prebivalište - navode za beogradske medije u GIZ.

Kako dodaju, kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji. Sve troškove snose nemački poslodavci, te je proces posredovanja, kako tvrde, na legalnom, profesionalnom i društveno odgovornom nivou.

-Projekat radimo sa oko 200 poslodavaca širom Nemačke. Ne idemo po srednjim školama i ne vrbujemo učenike koji još nisu ni završili medicinsku školu, već radimo isključivo sa osobama koje su završile školu i imaju odgovarajuću praksu. Takođe, svi poslodavci sa kojima projekat radi moraju da potpišu ugovor kojim garantuju potpuno iste uslove i zaradu kao i nemačkim državljanima - navode u ovoj organizaciji.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno za ulazak u projekat, jer projekat o svom trošku obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja. Takođe pruža podršku i u procesu nostrifikacije diplome, kao i podršku pri integraciji u Nemačkoj.

(BalkansPress / Izvor: Beogradskimediji)

Scroll to top