BalkansPress

Dobro došli!

Poseban zakon kojim se rešava problem zaduženih u "švajcarcima" i zvanično je usvojen. Poslanici Skupštine Srbije, nakon nekoliko dana rasprave, u četvrtak su usvojili Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. On podrazumeva otpis 38 odsto preostalog duga i njegovo prebacivanje u evro.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je prethodno poslanicima obrazlagao Predlog zakona, podsetio je da se leks specijalisom rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u toj valuti.

- Konačno smo uspeli da dođemo do uzajamno prihvatljivog rešenja, kada je reč i o zaduženima, i o bankama i o državi. Leks specijalisom obuhvaćeni su svi korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima, na čemu smo kao država insistirali, čime definitivno stavljamo tačku na dugogodišnji problem - istakao je Mali.

 

Leks specijalis predviđa da su banke dužne da na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti. Ali, te stope neće smeti da budu veće od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni euribor za varijabilne kamatne stope. Ako se neki korisnik prvobitno zadužio po fiksnoj kamatnoj stopi, ona sada, posle konverzije, neće smeti da bude veća od četiri odsto. S obzirom na to da postoje banke koje u ponudi nemaju stambene kredite, a "nasledili" su korisnike CHF kredita kada su kupili i preuzeli druge banke, za njih važe ovi limiti u kamatnim stopama.

- Suština je da kroz ograničavanje visine kamatne stope planiramo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum - rekao je Mali.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženje banaka Srbije kaže da će usvojenim rešenjem klijentima preostali dug biti umanjen za 38 odsto, a banke će za podršku građanima izdvojiti iznos od oko 130 miliona evra.

- Očekujemo da će se svi klijenti zaduženi u francima javiti svojim bankama nakon prijema ponude za zaključenje ugovora o konverziji duga u evro, koja će im biti dostavljena u zakonski propisanom roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu - izjavio je Vasić.

ROKOVI ZA ZAMENU

Svaki dužnik u "švajcarcima" moći će da odluči da li prihvata konverziju duga u evro po ovom zakonu ili ne. Kad leks specijalis stupi na snagu, banke imaju rok od 30 dana da dužnicima dostave ponudu sa otpisom dela duga, konverzijom i novim obračunom rate. Nakon isteka tog roka, počinje da teče novi rok od 30 dana da se dužnici opredele da li prihvataju konverziju. Ako ne - otplatu kredita nastavljaju po starom i više neće biti u mogućnosti da iskoriste otpis i konverziju.

Scroll to top