BalkansPress

Dobro došli!

Auto-put koji od Požege ide do granice sa BiH povezaće užički kraj ne samo sa tom državom, već i sa Beogradom i Crnom Gorom.

 PROČITAJTE: SKANDAL ZBOG KOGA DRŽAVA MORA DA REAGUJE: Danak u krvi prikazan kao prilika za napredovanje!?

Ne znaju Užičani kada će konačno dočekati da celu razdaljinu od svog grada do Beograda pređu auto-putem, a izvesno je da će minimalno pola decenije proći do tada, ali sada makar znaju kuda će ova deonica biti trasirana.

 

Do tada moraće 60 i kusur kilometara magistralom do Preljine kod Čačka i uključenja na koridor 11. Upravo odavde od letos se gradi deonica ka Požegi koji bi do 2022. trebalo da Užice dovede na samo dvadesetak kilometara od auto-puta. Dalje iz Požege jedan krak će krenuti ka Boljarama, odnosno granicom sa Crnom Gorom na pravcu prema južnom Jadranu, a drugi prema Užicu.

 *Foto: RAS Srbija

Ono što više interesuje Užičane i od vitalnog je značaja za ceo Zlatiborski okrug je deonica Požega-Kotroman, koja će dalje preko granice sa BiH biti spona sa Sarajevom. Ta putanja, uz pravac Kuzmin-Rača, biće deo auto-puta Beograd-Sarajevo, zamišljenog da se gradi kao prsten, u dva pravca. Izgradnja obe deonice procenjena je na 1,05 milijardi evra, od čega 830 miliona otpada na mnogo duži i zahtevniji auto-put Požega-Kotroman.

- Dužina ovog pravca biće oko 60 kilometara. Radi se o veoma teškoj trasi na kojoj je konfiguracija terena planinska, na kojoj će biti veliki broj tunela i mostova. Oko 40 odsto dužine auto-puta činiće objekti - ispričao je u Užicu Novica Stevanović, direktor Zavoda za saobraćajnice u Saobraćajnom institutu CIP.

 

Projektanti iz ove kuće predstavili su u Užicu predlog projekta kojim bi auto-put Požega-Kotroman trebalo da prođe i podsetili da je CIP pre deceniju uradio generalni projekat ovog auto-puta, a ove godine sa turskom firmom "Tašjapi" zaključen je ugovor za izradu prostornog plana područja posebne namene i izradu idejnih i srodnih projekata.

Iz Prilipca u Požeškom polju, pa preko Rupeljeva, auto-put će, nedaleko od magistralnog pravca Požega

-Užice i korita Đetinje, proći kroz Zlakusu, Gorjane i Potočanje i Sevojno. U Gojanima će se nalaziti petlja "Užice istok" za uključenje ka Čačku i Beogradu, odnosno ka kraku prema Boljarama. Nastavlja se pravcem koji zaobilazi grad Užice, ka Rujevcu i Ljubanjama, a između ova dva sela biće izgrađen tunel dug dva kilometra.

*Foto: Grad Užice / Promo

Mada predstavljena mapa prikazuje mesta kroz koje će saobraćajnica proći, na njoj se konkretno ne vide naselja kroz koja će biti trasirana.

- Dalje će se ići pored budućeg pogona "Prvog partizana" u Dautovcu ka Mačakatu, gde će se nalaziti petlja "Užice zapad", odnosno uključenje za Sarajevo.

Do Sušice auto-put će prolaziti gotovo paralelno sa magistralom ka Zlatiboru - objašnjava Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica. Od Sušice, gde će stići na 10 kilometara od Zlatibora, auto-put će odvojiti od pravca magistrale i usmeriti jugozapadno ka Braneškom polju, a odatle nenaseljenim planinskim delovima Semegnjeva, Kremana, Mokre Gore doći do Panjka, odakle sledi spuštanje ka graničnom prelazu.

- Povezivanje auto-putem na jednu stranu sa Beogradom a drugu sa Sarajevom je otvaranje Užica ka svetu. Ceo ovaj deo zemlje će postati interesantniji za investitore. Srbija je sa Turskom ugovorila finansiranje projekta ovom trasom, a sigurno je da će država obezbediti novac. Očekujemo da će dok bude završena deonica koridora 11 Preljina-Požega biti urađen i projekat pravca Požega-Kotroman i da će odmah zatim krenuti gradnja ovog auto-puta - saopštio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Petlja za industrijsku zonu

Jedna od potreba Užica, preneta stručnjacima CIP-a, jeste da se u Zlakusi izradi petlja. Ona će značiti razvoju Sevojničkog polja i otvoriti mogućnost otvaranja industrijske zone.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

 

 

 

 

 

Scroll to top