Na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta, pored premijerke Ane Brnabić, nalazi se još jedna Srpkinja - Fibi Novaković, direktorka "Dženeral Dajnamiksa", koja je zauzela 24. mesto.

PROČITAJTE: KATJA (19) PRODAJE NEVINOST ZA 100.000 €! Tvrdi da ima potvrdu da je DEVICA, a evo na šta će potrošiti NOVAC (VIDEO)

Kako se navodi u njenoj biografiji, roditelji su joj poreklom Srbi, a završila je Univerzitet Smit u Masečusetsu 1979. godine.

Fibi je karijeru počela kao obaveštajac, a operativac CIA bila je 80-ih godina proslog veka, da bi potom završila master studije na Univerzitetu u Filadelfiji. Novaković je obavljala i funkciju višeg oficira u Ministarstvu odbrane SAD, dok je u Pentagonu bila na dužnosti od 1997. do 2001. godine.

Nakon što je Novaković prešla u "Dženeral Dajnamiks", profit ove kompanije povećan je za 6,5 odsto.

Inače, na njeno pojavljivanje na listi prvi je ukazao Blic, dok Forbs opisuje Novaković kao jednu od retkih žena na mestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije.

*Foto: EPA/Emilio Naranjo

Novakovićeva je na Forbsovoj listi iz godine u godinu na sve višem položaju, pa je tako 2015. zauzela 56. mesto, dok je prošle godine bila na 25.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top