BalkansPress

Dobro došli!

Kada bismo sve mesečne račune plaćali u Pošti i to direktno preko kartice, zbog obračuna provizije na uplate, ali i naknada za plaćanje karticama, ovo bi nas koštalo oko 700 dinara više.

I na mesečnom nivou ova suma zvuči zabrinjavajuće, a na godišnjem predstavlja veliki trošak od 8.500 dinara, koje smo mogli da utrošimo na nešto drugo.

PROČITAJTE: CRNOGORCI TRAŽE OD SRBIJE RATNU ODŠTETU: Tvrde da su srpske trupe pre 100 godina OKUPIRALE CRNU GORU!

Kako bi podstakli građane da račune plaćaju putem interneta, banke su povećale provizije za plaćanje računa. Ipak, pošto veliki deo Srbije nema ni kompjuter, niti znanja potrebna za plaćanje računa onlajn, mnogi svakog meseca daju naknadu u visini jednog računa za fiksni telefon. Sve ovo bi se moglo izbeći plaćanjem računa onlajn.

 

Minimalna suma koju nam pošta i banke uzmu prilikom svakog plaćanja komunalija iznosi 45 dinara, odnosno oko jedan odsto za iznos koji pređe 4.500 dinara. To znači da nam za telefonski račun od 1.500 dinara uzmu minimalnih 45 dinara na ime provizije, dok za račun za struju od oko 6.000 dinara, proviziju plaćamo 60 dinara. Izuzetak su računi za Infostan za čije se izmirenje ne plaća nikakva naknada.

Situacija se komplikuje ukoliko u poštu niste došli sa gotovinom i odlučite da račun platite direktno sa kartice. U tom slučaju, pored gore nevedene provizije, plaćate i naknadu za korišćenje kartice, jer se sva plaćanja karticom u pošti tretiraju kao “isplata gotovine putem platnih kartica” za koju je predviđena naknada do tri odsto, u zavisnosti od banke u kojoj imate račun.

To znači da ćete na ime ove naknade za onaj isti račun za struju od 6.000 dinara za čije ste izmirenje već platili 60 dinara, dati još 180 dinara, pa će ukupan nepotrebni trošak samo za jedan račun iznositi 240 dinara.

Ako ste mislili da naknade ne dajete plaćanjem računa za mobilni telefon kod operatera, grešite. Čak i u prostorijama mobilnog operatera naplaćuje se provizija od 45 dinara.

Scroll to top