BalkansPress

Dobro došli!

Berba malina je u punom jeku. Na temperaturama koje prelaze 35. podeok Celzijusove skale berači u malinjacima provode od 8 do 12 sati dnevno.

Nije lako malinar biti, ali teže od vrućine padaju im kritike gazdi koji bi da uveče, kad se berba završi, imaju što više punih gajbica sa robom prve klase. Zato se često u malinjacima čuje pridikovanje o tome kako i koliko treba brati uz ozbiljan pristup poslu, zavirivanje ispod lastara itd…

PROČITAJTE: URNEBESNA PRIČA BERAČA MALINA: Evo zbog čega trpim vrućinu, ubode insekata i najdosadniji posao na svetu

Baš zbog ovoga su umorni berači rešili da brigu okrenu na šalu pa su izdali "10 malinarskih zapovesti’" koje su postale hit na internetu, a one glase:

  

1. Ne prepunjaj, oj dode u drugu klasu

2. Ne provlači ruke na drugu stranu

3. Saginji se i beri do zemlje

4. Kupi opale, vajdica

5. Ne preskači

6. Ne gađaj se malinama!

7. Ne beri zelene, doć će na red

8. Ne kidaj repeljke

9. Ne boj se, nije kopriva nikog ubila

10. Praznici ne važe za malinare, osim ako nema sabora

I tu nije kraj. Pošto je besparica glavna parola u Srba, teško je naći i sezonski posao. Sve se više kvalifikacija traži kada su u pitanju berači malina. I to je na neki način probudilo potrebu za humorom pa su jasno istaknuti i uslovi koje berač mora ispunjavati:

Šalu na stranu, ima i onih koji su kreativnost konkretno iskoristili da se zaštite od visokih temperatura u malinjacima. Ovo je izum jednog berača iz Brodareva!

Scroll to top