Crnogorski mitropolit Amfilohije rano jutros služio je božićnu liturgiju u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici, a Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) liturgiju će služiti u Vladičanskom domu na Cetinju.

Dve pravoslvane crkve u Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva (SPC) i nepriznata CPC nalagale su po običaju badnjake na odvojenim mestima na Cetinnju, u Podgorici i Nikšiću. Sveštenstvo CPC badnjake je nalagalo na Dvorskom trgu na Cetinju, a SPC ispred Cetinjskog manastira.

 

Mitropolit CPC Mihailo pozvao je Crnogorce da se vrate svojoj "jedinoj, matičnoj" Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i da se okrenu, kako je naveo, svom državnom domu, suverenoj Crnoj Gori.

On je apelovao na crnogorske državne institucije i međunarodne organizacije da CPC pomognu da vrati svoju imovinu, koju je, prema njegovim riječima, otela Srpska pravoslavna crkva.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije je nalaganje badnjaka u organizaciji CPC označio kao "logorsku vatru". On je mlade ljude pozvao da svoj imetak stiču poštenim radom.

Mitropolit Amfilohije je u Božićnjoj poslanici rekao da se mladi ljudi u Podgorici, Baru, na Cetinju, u Budvi ubijaju zato što su, kako je objasnio, od vladajuće klase naučili da je glavni ideal u životu materijalno bogatstvo.

Najviši zvaničnici Crne Gore uputili su vernicima i sveštenstvu obe pravoslavne crkve božićnje čestitke.

Scroll to top