Premda ne postoji, Hrvatska pravoslavna crkva već ima svoj pravi pravcati raskol, odnosno spor oko toga ko treba da je vodi, piše N1.

Nije u rangu velike šizme iz 1054. ili reformacije iz 16. veka, ali je definitivno zanimljiva, pogotovo ako se uzme u obzir da Hrvatska pravoslavna crkva suštinski ne postoji.

Oko toga ko je jedan, jedini i pravi čelnik HPC-a, koju planiraju da obnove, spore se Andrija Škulić i Aleksandar Ivanov. Prvi drugome (između ostalog) osporava državljanstvo, tvrdeći da se radi o Bugarinu, a drugi prvome - veru, navodeći da se radi o katoliku.

HPC, utemeljena "drevne" 2012. godine, na svojoj stranici hrvatska-pravoslavna-crkva.com tako izveštava da se "ograđuje od bugarskog građanina, ex sveštenika Bugarske pravoslavne crkve, Aleksandra Radoeva Ivanova koji od 2014. putuje po Hrvatskoj i predstavlja se za hrvatskog pravoslavnog arhiepiskopa (nadbiskupa) i člana HPC-a".

 

Anatema je bačena, jer "isti nije član naše svete crkve, Hrvatske pravoslavne crkve-HPC! Isti je član pravoslavne sekte koja je registrirana u Parizu kao firma pod nazivom: 'Europska pravoslavna crkva', (bez adrese u RH), a ne Hrvatske pravoslavne crkve!!! Što je ogromna razlika!"

"Navedena 'crkva', tj. sekta nije u dijalogu ili zajednici sa kanonskim pravoslavnim crkvama ili rimokatoličkom crkvom!", piše portal HPC.

Ali ni to nije sve.

Rezultat slika za Foto: Hrvatski pravoslavci obeležavaju Bogojavljanje; Autor: Beta

*Foto: Hrvatski pravoslavci obeležavaju Bogojavljanje; Autor: Beta

"Hrvatska pravoslavna crkva", na čelu sa Škulićem takođe se ograđuje od "bilo kakve poveznice s udruženjem 'građana' koju vodi kontroverzni Zadranin, Ivo Matanović pod imenom: 'Hrvatska pravoslavna zajednica'."

Navode da je "protiv istog podignuto više kaznenih prijava, i da je u toku sudski postupak: krivotvorenje isprava i dokumenata, laži, obmana, prevara,… mir i dobro+++", navodi vladika Škulić na stranicama svoje nepriznate verske zajednice, u potpunosti ispisanim velikim, masnim slovima.

 

HPC je, podsetimo, postojala jedino u vreme NDH i to na preporuku izaslanika Adolfa Hitlera, koji su Anti Paveliću sugerisali da uspori s progonom i istrebljenjem Srba u Hrvatskoj, jer izaziva reakciju stanovništva, odnosno ojačava otpor. Politika NDH je bila da Srbe, ukoliko ih ne mogu proterati ili uništiti, treba pokrstiti.

Najviše nasilnih pokrštavanja događalo se tako u prvoj godini ustaške vlasti, od 1941. do 1942. godine, kada je utemeljena tzv. HPC. Vlasti su više puta izražavale nezadovoljstvo brzinom pokrštavanja, a nakon uspostave HPC-a smanjuje se pritisak na Katoličku crkvu, koja je sarađivala s Pavelićevim režimom oko napuštanja pravoslavlja od strane srpskog stanovništva i prelaska na katoličanstvo. HPC je ugašena 1945. godine, a pokušaji obnove odbijeni su čak i od strane HDZ-ovih vlasti, koje su ih smatrale izrazom očijukanja s ustaštvom.

(Newsweek.rs)

Scroll to top