Stanovnici Splita već godinama nemaju mira ni sna zbog pedesetak ptica, paunova, koji su se poslednjih godina dosta razmnožili, a uz to su jako glasni, piše Slobodna Dalmacija.

PROČITAJTE: UJEDINJENE NACIJE OVO NE PAMTE! Ruski ambasador Nebenzja grmeo na Šiptarku: Nisi morala ni da dolaziš!

Ovi paunovi žive na tvrđavi Gripe još od vremena bivše Jugoslavije, kada ih je tamo donela bivša JNA. Nakon rata, pripadnici JNA napustili su državu, a paunovi su ostali nezbrinuti pa su se spustili među ljude. Tada je bio samo jedan par paunova, no nakon godina i godina razmnožavanja, sada ih je sigurno 50.

 

Meštani kažu da nakon 3, 4 sata ujutro više niko ne spava jer se paunovi tada bude i počinju kreštati, i to vrlo glasno, a najgore je u proleće, od marta do juna jer im je tada vreme parenja pa su najglasniji.

Rezultat slika za split-paun.jpg

*Foto: Slobodna Dalmacija

Osim glasnih zvukova ptica, stanovnici se žale i na to da paunovi napadaju automobile, posebno one crne u kojima vide svoj odraz pa se sa njime tuku.

Grad je obećao pomoći pri rešavanju ovog problema. Obećali su o svom trošku angažovati nekoga ko bi paunove zbrinuo na primeren način, ali to se još nije dogodilo. Iz Grada poručuju da oni sami nemaju zakonska ovlašćenja hvatanja tih paunova. Dodatan je problem taj što Split više nema zoološki vrt.

Scroll to top