BalkansPress

Dobro došli!

- Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ponoviću i ono što sam kazala u Vukovaru: Vreme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i pronadjemo zajedničke interese za saradnju - rekla je hrvatska predsednica u intervjuu za riječki Novi list.

Ona je dodala da "ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak".

 

- Složila bih se s jednom izjavom predsednika Vučića o odnosu Hrvata i Srba: Bar je dobro da se ne lažemo - rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske je odbacila ocene da Subotičkom deklaracijom nije došlo do napretka u odnosima i dodala da "to nije toliko javno vidljivo", ali da je ta deklaracija "bila bitan iskorak u pravom trenutku".

Ona je u intervjuu odbacila kritike medija da se prilikom nedavnog susreta s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu NATO u Briselu "laktala" da bi stala u prvi red i dodala da je "guranje u prve redove" njen posao.

- Laktanje nije postojalo, štaviše Tramp nas je pozvao da mu se približimo - rekla je.

Ona je rekla da su dosta razgovarali o bilateralnim pitanjima, Hrvatskoj i Inicijativi tri mora, na čiji sastanak u julu u Poljskoj dolazi i Tramp.

- Naravno da sam se želela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, a iste večeri moj je govor koji sam takodje održala unutar istog okvira bio jako dobro prihvaćen. I primećen. Iznenadjuje me stav dela medija o guranju u prve redove: pa to mi je posao - naglasila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o situaciji u BiH, hrvatska predsednica je rekla da su "opstanak i položaj Hrvata od izuzetne važnosti i za samu opstanak Bosne i Hercegovine" i da "bez Hrvata nema BiH".

(Izvor: Informer.rs)

Scroll to top