BalkansPress

Dobro došli!

U Hvaru su postavili table s novim kaznama za neprimereno ponašanje. Ko ostrvom šeta bez majice platiće i do 500 evra, ko švrćka u kupaćem moraće za kaznu da izdvoji 600, a ukoliko jedete ili pijete na javnoj površini kazna može biti i do 700 evra.

"Uštedite vaš novac i uživajte u Hvaru", poruka je gradonačelnika Rikarda Novaka, koji smatra da je bio krajnji potez za uvođenje ovako drastičnih mera.

 

Hvar je, naime, i po stranim medijima poslednjih godina postao ozloglašen kao mesto razuzdane zabave mladih, piše Index.hr. Novak kaže kako je dugo u turizmu i kako se neka pravila moraju postaviti. Novinarima je već otkrio kako im turisti po Hvaru povraćaju, uriniraju, spavaju na gradskim površinama i bauljaju...

"Sada turisti imaju obaveštenje i znaju kakvo se ponašanje od njih očekuje. Gradsko veće Hvara donelo je odluku o komunalnom redu s propisanim kaznama. Skupo kažete? Pa i meni je skupo da živim u Hvaru. Kazna za neprimereno ponašanje u Barseloni je 1.500 evra. Skupo možda jeste, ali ima efekta. Turisti se kod nas šetaju goli, a mislite li da to rade u Veroni ili Firenci? Morali smo da preduzmemo nekakve mere, komunalni policajci imaju ovlašćenje da naplaćuju kazne i regulišu situaciju. Meni nije normalno da se u kupaćim gaćicama ulazi u samoposlugu", kaže gradonačelnik Novak i dodaje da ne strahuje da će visoke kazne stvoriti kontraefekat.

"Mi smo grad sa tradicijom turizma od 150 godina, imamo najstarije pozorište. Neka pravila moraju da postoje. Nije to samo problem Hvara, već i drugih mesta, poput Novalje. Mi iz lokalne zajednice moramo da počnemo da rešavamo taj problem. Radimo samo ono što nam zakon omogućava", kazao je Novak.

(Izvor: Alo.rs)

Scroll to top