BalkansPress

Dobro došli!

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ne učestvuje u gašenju požara na Balkanu zbog politizacije ovog pitanja i administrativnih prepreka, izjavio je za Sputnjik direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko.

- Postoje određeni politički momenti koji nekad negativno utiču. Na primer, kad su prošle godine gorela Bosna i Hercegovina i Hrvatska Ministarstvo za vanredne situacije je nudilo pomoć, dok su navedene države to odbile, rekavši da će se same snaći. U ovom trenutku za požare, na primer, u Bosni i Hercegovini oni žele da iskoriste vojne helikoptere i helikoptere UN i zasad se nisu obraćale za pomoć - rekao je Vlasenko Sputnjiku.

 

Članice NATO-a Crna Gora i Hrvatska, u kojim posebno besne požari, mogu poslati samo nekoliko aviona Canadair, Airtractor i helikoptere vojske i policije.

 

- Kada su 2012. godine gorele Srbija i BiH ovde na aerodrom u Nišu iz Rusije su stigli Il-76, Be-200 i Ka-32. Oni su stigli brzo, bukvalno za par dana, naravno, na zahtev lokalnih vlasti - naveo je direktor Centra.

Foto: Boris Pejović / EPA;

Po njegovim rečima, humanitarni centar svakog dana dobija informacije od Nacionalnog centra za krizne situacije MVS Rusije o situaciji u regionu. Informacije se zatim šalju u sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Sa drugim državama regiona ne postoji međudržavni sporazum o saradnji pri vanrednim situacijama.

 

- Naš centar predlaže svim tim državama da potpišu radni protokol — pojednostavljeni dokument koji bi omogućio da se makar operativno razmenjuju informacije. Nažalost, nemamo napretka. Pitanje politizacije negativno utiče na to, a za požare nema administrativnih prepreka. On se širi i Srbijom i Bosnom i Hrvatskom, ali realno postoje administrativne prepreke“, naglasio je Vlasenko.

Foto: Boris Pejović / EPA;

Situacija sa požarima na crnogorskom primorju danas je veoma teška, pa je zatražena i pomoć EU.

Navodi se da su predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top