BalkansPress

Dobro došli!

Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, biće imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Ddržava u Skoplju, ekskluzivno saznaje "Alo!" u diplomatskim izvorima.

Odluka administracije u Vašingtonu da na službu u Skoplje pošalje čoveka koji je trenutno njihov glavni operativac za Balkan, nimalo ne iznenađuje upućene sagovornike "Alo!" novina koji otkrivaju i da je Hojt Ji dobio tri ključna zadatka koja mora da sprovede dok je u Makedoniji.

 

- Hojt Ji će i formalno da iz Skoplja koordinira rad američkih službi na zapadnom Balkanu. Ima naređenje da u roku od godinu dana pripremi Makedoniju za ulazak u NATO. To će biti najbrže pristupanje neke zemlje ovom vojnom savezu, pogotovo zemlje koja ni vojno ni politički ni ekonomski ne ispunjava osnovne uslove za pristup ozbiljnoj Alijansi. Iza svega je naravno geostrateški interes američkog pozicioniranja u ovom delu Evrope. Ji ima zadatak da spreči povezivanje luke Pirej koju su kupili Kinezi sa Budimpeštom, i dalje zapadnom Evropom. Naime, kineski cilj je da brzom prugom od Soluna do Budimpešte transportuju svoju robu, Srbija je već ušla u projekat izgradnje svoje deonice, ali ključni deo je kroz Makedoniju koji će Amerikanci da opstruiraju. Treći i za nas najdramatičniji zadatak američkog diplomate je da učini sve kako bi u najskorije vreme i definitivno bila ukinuta Republika Srpska. Ovo će teško proći jer SAD nema mehanizme da sem silom promeni volju srpskog naroda u RS. Takođe, iz Skoplja će koordinirati i aktivnosti na definitivnom odvajanju Kosova od Srbije - ističe naš sagovornik blizak diplomatskim kanalima jedne velike istočne zemlje.

 

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, kaže da je jasno kao dan da dolazak čoveka kao što je Ji na takvu poziciju neće ni malo biti u interesu Srbije, već će samo doprinositi jačanju koncepta NATO, i ne samo to nego će se još više potencirati na prznanju nezavisnosti Kosova i smanjenu uticaja Rusije na naše prostore.

- Ukoliko je tačna informacija da Ji dolazi za ambasadora u Makedoniju onda znači definitivno da je ključni cilj da Makedonija što pre uđe u NATO i da se time što pre cela ta linija NATO, posle ulaska Crne Gore i preko Kosova za koje isto postoji plan da uđe jednog trenutka, poveže i da se praktično preko Bugarske posle izađe na Crno more. Time bi se  potpuno zatvorio krug NATO na prostoru Balkana. Tačnije, time bismo mi bili potpuno okruženi i u budućnosti bi bili realizovani glavni strateški politički ciljevi NATO vezani za Rusiju i vezani za strateške ciljeve Kine koji se tiču njenog nastupa na jugu Evrope - objašnjava Milivojević.

 

Naš sagovornik podseća da je Ji službovao i u Zagrebu, ali i da je imao uticaj na skorašnja dešavanja u Makedoniji.

- U poslednje vreme bio je najaktivniji ovde u regionu oko ekspanzije NATO i američkih interesa. On je odlučujuće uticao i na rasplet krize u Makedoniji i na neki način sredio da se tamo formira makedonsko-albanska koalicija na čelu sa Zaevim. Šta sprema po pitanju RS, ja u ovom trenutku zaista ne znam, ali ponavljam ceo njegov aranžman neće biti u interesu Srbije - završava naš sagovornik.

Zna nas kao svoj džep

Karijera američkog diplomate Hojta Jia povezana je sa Balkanom gotovo dve i po decenije. Iz prvog reda je posmatrao neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima - 1993. je pratio pripremu Dejtonskog sporazuma, 1999. je sedeo u kancelariji Havijera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u finansijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Evropsku uniju. U martu je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem, posle čega je predlog za formiranje kosovske vojske sklonjen s dnevnog reda. U maju je posetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu. Istog meseca je u Albaniji razgovarao sa političkim liderima, posle čega su se svi složili da idu na izbore. Na istom putovanju se video i s Aleksandrom Vučićem i Sašom Jankovićem u Beogradu.

(Izvor: Alo.rs)

Scroll to top