BalkansPress

Dobro došli!

Ono na što su svi poznavaoci i ljubitelji prirode godinama upozoravali, danas se praktično dogodilo - reka Bojana gotovo više ne otiče desnim krakom.

Ovako nešto nije desilo od kada je Ada Bojana praktično nastala, 1882. godine, javlja portal Ul-info.

- Pre početka razgovora moram se prekrstiti. Oprostite ljudima na ovoj grešci prirode, jer ipak su ljudi krivi što se ovo dogodilo. Ja sam na Bojani od 1979. godine, intenzivno već 25 godina živim na reci Bojani. Treba zapisati današnji datum, ovo je prirodna katastrofa, ovo je jedan mali zemljotres za naše duše! Nije se treslo tlo, ali naše duše se tresu i srca svih nas koji volimo Bojanu - kaže za TV Vijesti Miško Leković, zaljubljenik u Bojanu.

 

Ekolozi upiru prstom u Opštinu, za koju tvrde da nenamenski troši sredstva koje im Morsko dobro uplaćuje, a to je iznos od oko pola miliona evra, na godišnjem nivou.

- Krivci smo svi mi, ali u prvom redu lokalna vlast. Neće da sarađuju ni sa Vladinim, ni nevladinim sektorom, ni sa ribarima, ni sa vlasnicima kućica - kaže Dželjalj Hodžić iz NVO Zeleni korak.

Brigu o produbljivanju Bojane preuzeli su Morsko dobro i Opština.

- Nikad nije kasno! Sutra veče ide bager da se otvori i imaćemo Bojanu kao što je nekad bila. Nadamo se da će ili sutra popodne ili prekosutra ujutro početi radovi da se ušće otvori. Krajem sedmice će doći mašina-refuler, koji će da radi na otvaranju račve - uverava Mustafa Gorana, sekretar za Komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine.

 

Sve je to moglo mnogo ranije.

- Godinama već insistiramo na produbljivanju račve, čišćenje nanosa, trupova, da bi se zahvatila jedna veća količina vode iz zajedničke Bojane - kaže Leković.

Ribari upozoravaju da bi zbog onoga sto se sad planira na brzinu moglo doći do još većih problema.

- To je mač sa dve oštrice. Otvoriti račvu, otvoriti ušće, a onda počnu velike kiše, može da šteti i kućicama i svemu. Treba napraviti jedan pravi projekat - mišljenja je ribar Ivo Knežević.

 

Projekat regulacije reke Bojane u zoni ušća urađen je još 2010. godine, ali je ostao mrtvo slovo na papiru.

Uprava za vode angažovala je tada firmu “IK Konsalting” iz Beograda , a stručni konsultant bio je poznati profesor Sava Petković, koji je upozoravao da bi zatvaranje ušća moglo ugroziti ustavni status Crne Gore i njenu međunarodnu reputaciju turističke i ekološke države.

 

Scroll to top