BalkansPress

Dobro došli!

U noći između nedelje i ponedeljka u Hrvatskoj je buknulo oko trideset požara, dan kasnije vatra se rasplamsala po Dalmaciji, što su neki zvaničnici povezali s tim da bi lako moglo da se desi da je vatra podmetnuta. Došlo je i do prvih hapšenja, a među privedenima su i dvojica državljana Srbije.

Na zvaničnoj fejsbuk-stranici posvećenoj hrvatskim vatrogasacima objavljen je zanimljiv status po tom pitanju, a u kojem se navodi da se u Hrvatskoj najglasnije čuju izjave o tome da su požari podmetnuti i da su ih podmetnuli "oni koji najviše mrze Hrvate", odnosno Srbi, što, kako kažu, uopšte nije objektivno.

 

Tako je ispalo da hrvatski vatrogasci - brane Srbe. Oni podsećaju da u Hrvatskoj ipak živi najviše Hrvata, koji roštiljaju u prirodi, bacaju pikavce, razbijene staklene boce... Dakle, rade sve ono što izaziva izbijanje požara.

- Najjače se čuje: "Podmetnuto". Svi su spremni da viču: "To su oni što mrze sve hrvatsko!" Opet se čuje: "Oni!". Oni mogu biti Romi, Česi, Italijani, Muslimani i ini drugi. Pogađate što se viče? "Srbi, naravno", napisano je u statusu.

- "Masovna histerija". I ko sad može da izađe na kraj s takvom masovnom histerijom? Komentarima pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. "Ima li više kraja svemu". Moramo razviti odgovornost za reči koje izričemo. Te reči mogu nekog povrediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo. Te reči su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, količina te ludosti dovoljna je da se "ovi" skupe u rulju i krenu na linč paleći "onima" sela, aute, njive...Vidim da bi neki vešali, strijeljali, mučili.... I da bi krv u potocima.....Ima li kraja više svemu, objavljeno je na stranici hrvatskih vatrogasaca.

OPASNA TEZA

Teza da Srbi podmeću požare u Hrvatskoj je opasna, kaže šef zastupnika SDSS-a u hrvatskom Saboru Boris Milošević. On podseća i da gore sela gde Srbi žive, te da se i oni evakuišu i "kako su pogođeni Hrvati, tako su pogođeni i Srbi koji tamo žive". On je rekao i da je uhapšeno sedam osoba, petorica maloletnika, za podmetanje požara kod Kistanja, a da su, izgleda, među njima i Srbi.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top