BalkansPress

Dobro došli!

Komšije pričaju da se majka suprotstavljala i da nije dozvoljavala da devojke budu iznete iz stana i odvedene u bolnicu.

Policija je juče obila i na silu ušla u stan broj 24 na drugom spratu zgrade broj 59 u ulici Dimče Lahčanski u Bitolju, u kome Mirjana Kolevska (70) čak 13 godina zaključane drži dve svoje ćerke - Natašu (35) i Elenu (34).

Iz stana godinama odjekuju jezivi jauci i bolni krici devojaka, a komšije su nemoćne da im pomognu.

 

Na zahtev tužilaštva, a po nalogu Osnovnog suda u Bitolju, u prisustvu predstavnika Centra za socijalni rad, policija je juče oko 13 časova na silu ušla u stan Mirjane.

Oko 16 časova, njene dve odrasle ćerke su sa vozilom Hitne pomoći bile odvezene u bolnicu, ali su nekoliko sati kasnije, na njihov zahtev, vraćene kući.

Komšije pričaju da se majka suprotstavljala i da nije dozvoljavala da devojke budu iznete iz stana i odvedene u bolnicu.

 *Printskrin: TV Telma

- Došla je policija, došli su iz Centra za socijalni rad, isnpektori. Polomili su bravu i na silu ušli u stan da vide šta se tamo dešava. Mirjana im nije dozvoljavala da uzmu devojke. Pozvali su Hitnu pomoć, pregledali su ih lekari, videli su da su bolesne i u otocima. Devojke su katastrofalno loše izgledale, požutele, lice im se nije poznavalo. Stavili su ih u kolica, jer nisu mogle da hodaju, i odveli u bolnicu - ispričala je jedna od komšinica za skopsku televizuju Telma.

 

Pre mesec dana, nakon nekoliko pokušaja da uđu u njihov dom, nadležni su odustali jer su sve tri žene odbile bilo kakvu pomoć.

- Nisu nam otvorile, niti dozvolile da uđemo u stan, ali smo sa njima razgovarali preko zatvorenih vrata. Sve tri su žive, kontaktibilne i svesne. Znaju svoja prava, a rekle su nam da su same odabrale ovakav način života - izjavio je Toni Despotovski, direktor Centra za socijalni rad u Bitolju.

 *Printskrin: TV Telma

Uz pomoć socijalnih službi, u dva navrata - 2014. i 2016. godine sestre su u teškom zdravstvenom stanju bile odvedene u bolnicu, ali su nakon izlaska nastavile sa istim izolovanim našinom života. Majka ih je ponovo zaključala, ne dozvoljavajući im nikakav kontakt sa spoljnim svetom.

Zbog užasnih krikova i jauka koji neprestano dolaze iz stana broj 24, stanari zgrade broj 59 u ulici Dimče Lahčanski mole nadležne da nađu način kako da se pomogne porodici Kolevski koja živi od skromne penzije, bez vode, struje i grejanja, često gladne i žedne.

Institucionalne pomoći za njih, izgleda, nema, jer one same to odbijaju. Zato su sinoć, nakon pregleda, odbile da ostanu na daljem lečenju u bolnici, pa su morali da ih vrate nezad, kod njihove majke.

 

U Kliničkoj bolnici u Bitolju su izjavili da je sestre pregledao internist i psihijatar.

- Bile su komunikativne i nenasilne, ali su odbile dalje preglede i da leže u bolnici, ili da budu smeštene na drugo odelenje. Rekle su da su dobrovoljno odlučile tako da žive. Nakon toga morali smo da ih vratimo kući - izjavio je Zoran Lazarov, direktor bitoljske bolnice.

Devojke su imale otoke po celom telu, ali nisu znale od čega su nasatli. Potvrdile su da 7 godina žive bez struje i godinu dana bez vode, a rekle su da se ne kupaju zato što se plaše da im ne opadne kosa.

 *Printskrin: TV Telma

Nakon smrti muža, koji je preminuo 2004. godine, Mirjana Kolevska je svojim ćerkama zabranila kontakt sa spoljnim svetom. Od tada ih, već 13 godina, drži zaključane u stanu.

Njihove komšije se žale da se iz stana često čuju njihovi jezivi jauci i bolni krici, a oni nisu u stanju nikako da im pomognu.

(Izvor: telegraf.rs / D. J)

Scroll to top