BalkansPress

Dobro došli!

Danas je od Haškog tribunala obrana generala Ratka Mladića zatražila da odloži izricanje presude, koje je zakazano za 22. novembar, dok se ne objavi sva medicinska dokumentacija o njegovom zdravstvenom stanju i utvrdi da li je Mladić procesno sposoban da učestvuje u postupku.

 

Mladićevi branioci su ponovo dopisom od sudskog veća zatražili objavu celokupne medicinske dokumentacije, kao i dozvolu da ga pregledaju naši lekari i daju stručno mišljenje.

"Mi već 10 meseci tražimo da se dostavi dokumetacija, i utvrdi da li je general procesno sposoban jer se iz snimaka vidi da je pretrpeo niz moždanih udara. Veći deo smo dobili, ali ne sve. Za tačnu procenu stanja potrebna je celokupna dokumentacija", rekao je jedan od Mladićevih advokata u Hagu Branko Lukić.

PROČITAJTE: POGORŠALO SE STANJE RATKA MLADIĆA: Preživeo težak moždani udar!

Zbog toga su, kako je ukazao, i zatražili odlaganje izricanja presude čija je objava zakazana za 22. novembar.

Prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe, treba da donese sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom.

Mladić, koji je bio vrhovni kopmadant Vojske Republike Srpske, optužen je za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine Haško tužilažtvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

 

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje i za zlocine protiv covecnosti.
U dodatnih pet tacaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i za kršenje zakona i običaja rata.

On je sve optužbe negirao.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladicu počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

PROČITAJTE: POTVRĐENO DA JE RATKO MLADIĆ IMAO SERIJU MOŽDANIH UDARA! Bivšeg komandanta VRS, Haški sud pušta DA UMRE PRE PRESUDE!

Mladić je uhapšen maju 2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodine dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top