Željko Kuntoš (48) iz Pala, koji je osumnjičen da je u svojoj kući skrivao originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM, pušten je da se brani sa slobode, objavio je portal banjalučkih Nezavisnih novina.

On je ispitan u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci, i tokom ispitivanja, kako je rečeno tom portal, utvrđeno je da nisu postojali zakonski razlozi za pritvor.

Dejtonski mirovni ugovor je pronađen tokom pretresa koji su izveli pripadnici MUP-a RS, prema naredbi nadležnog suda.

U MUP-u su, navodeći inicijale Kuntoša, naveli da se on sumnjiči da je, nakon što je došao u posed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, taj dokument nudio na prodaju.

Mediji u Federaciji BiH podsećaju da su iz državnih institucija nestali brojni važni dokumenti, osim Dejtonskog sporazuma.

Sarajevski portal Klixpodseća da još nije poznato čiju verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma su sinoć pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prilikom pretresa kuće Željka Kuntoša.

 

Iz MUP-a RS nisu mogli davati nikakve detaljnije informacije o sinoćnjoj policijskoj akciji, ističući kako će se entitetska policija o kompletnom slučaju oglasiti saopštenjem za javnost. 

Priča o nestanku bosanskohercegovačkog primerka Dejtonskog mirovnog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je iz Arhiva Predsedništva BiH u Sarajevu nestao originalni dokument.

Predsedništvo BiH je, naime, tada ustanovilo da se u arhivu ne nalazi original Dejtonskog sporazuma, a tačno vreme i okolnosti nestanka i danas su nepoznati.

Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je na sednici Predsedništva upozorio da je iz arhiva nestao originalni primerak Dejtonskog sporazuma. 

Komšićevo otkriće izazvalo je veliko uzbuđenje jer se znalo da je Alija Izetbegović nakon povratka iz Amerike lično u Sarajevo doneo originalni primerak Dejtonskog sporazuma, a 13 godina nakon toga ođednom više niko nije znao gde je završio dokument od nedvosmislene istorijske važnosti.

PROČITAJTE: NEMAMO NI DEJTONSKI SPORAZUM: Nestao papir na kome piše da SAD neće priznati Kosovo

Kada su Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman krajem 1995. potpisivali Dejtonski sporazum, vjerovatno im nije bilo na kraj pameti da će njihovi nasljednici izgubiti taj važan dokument.

A baš to se desilo u Sarajevu i Beogradu.

Zbog toga ostaje nejasno da li je pronađeni originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma bosanskohercegovački ili srpski.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je krajem 2009. usvojio zaključak kojim se Predsedništvo BiH i Ministarstvo spoljnih poslova obavezuju da u najkraćem mogućem roku od Francuske, kao depozitara Dejtonskog mirovnog sporazuma, pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH izvorni tekst ili overenu kopiju Sporazuma.

Inače, u svetu pored bh. i srpskog postoji još šest primeraka Dejtonskog sporazuma i to hrvatski, američki, nemački, francuski, ruski i britanski, a svi su izvorno napisani na engleskom jeziku.

 

MEDIJI: PRONAĐENI SPORAZUM PRIPADA SRBIJI ILI JE FALSIFIKAT

U Bosni i Hercegovini se ne isključuje mogućnost da je pronađeni primerak Dejtonskog sporazuma, koji mediji sada nazivaju i “paljanski”, ustvari primerak koji pripada Srbiji, ali i da je reč o falsifikatu.

Nije poznato kako se privedeni Željo Kuntoš domogao originalnog Dejtonskog sporazuma ali u čitavu priču novo svetlo baca Predseništvo BiH koje tvrdi da se originalni primerak koji pripada BiH nalazi u sefu Arhiva te institucije, potvrđeno je agenciji Anadolija. 

Portal buka.comprenosi da je Kuntoš bio nekada član obezbeđenja Dragana Kalinića, bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, a danas savetnika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prema izjavama članova delegacije RS iz Dejtona, verzija na engleskom jeziku potpisana u Parizu 14. decembra 1995. godine po povratku srpske delegacije iz Pariza, bila je pohranjena u sefu tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića ili predsednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika. 

Hrvatska i bošnjačka delegacija dobili su takođe svoje primerke. 

U februaru 2008. godine, 13 godina nakon njegovog potpisivanja se saznaje da je originalni primerak Opšteg okvirnog sporazuma za mir zagubljen, podseća ovaj portal. 

Tada je u javnost istupio Željko Komšić, tadašnji član Predsedništva BiH koji je otkrio da je bosanskohercegovački primerak originala dokumenta nestao iz Arhiva BiH.

Ovo je izazvalo posebnu pažnju javnosti pogotovo jer se zna da je primerak Sporazuma u Sarajevo lično doneo Alija Izetbegović.

Komšić se danas pita kako je moguće da je tako važan dokument pronađen kod Kuntoša

"Treba naglasiti da to nije jedini primerak. Ima još primjeraka Dejtonskog sporazuma koji su trebali biti doneseni u BiH ili su doneseni pa nestali. Moguće da se nakon nekoliko vremena još koji primerak negde pojavi. Ja mogu shvatiti i ono vreme i rat i nerede i sve što je vladalo, ali ipak s takvim aktom postupati na taj način, pa da se nakon toliko godina desi ovo što se desilo juče, ipak je neverovatno za bilo koju zemlju", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

 

Dragan Čavić, bivši predsednik Republike Srpske za BUKU pretpostavlja da je Dejtonski sporazum kao i drugi brojni dokumenti sklonjeni 1997 godine a pre primopredaje vlasti sa Petrom Đokićem koji je izabran za predsednika Narodne Skupštine i da je do dan danas bio u nekim tajnim skloništima. 

Tvrdi kako nije u pitanju samo Dejtonski mirovni sporazum već i ostali dokumenti koji su u vezi sa dejtonskim i postdejtonskim periodom.

"Ovo se pretpostavljam moglo dogoditi 1997. godine kada su raspisani vanredni izbori i konstituisana nova skupštinska većina. Tada je skupština zasedala u Bijeljini, pre nego što je došlo do primopredaje između Petra Đokića i seljenja Skupštine u Banjaluku, Kalinić je očigledno u pripremi primopredaje deo tih dokumenata, a to je bilo vrlo smutno vreme, kada je Ifor upadao u razne institucije, on sklonio jedan deo tih dokumenata da se sačuvaju.

Sednice Narodne skupštine su se prvo održavale u Domu kulture u Banjaluci, pa je onda Dom vojske pretvoren u skupštinu, tako da je preseljenje Skupštine na današnju lokaciju usledilo tek 1999- 2000. godine", ističe Čavić za Buku.

Politički analitičar Almir Terzić ponovio je za taj portal da ništa u “ovoj zemlji nije slučajno, pa ni ovaj iznenadni pronalazk Dejtonskog mirovnog sporazuma te da samo naivan može poverovati da je u BiH postojao jedan originalni sporazum”.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top