BalkansPress

Dobro došli!

Skoplje i Atina su se navodno dogovorile da Makedonija promeni ime u "Republika Nova Makedonija", pišu grčki mediji, pozivajući se na albanske.

Grčki mediji o ovoj temi pišu u trenutku kada se zamenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, nalazi u poseti Atini.

 

Albanski portal "infošćip.com" se poziva na "pouzdane grčke izvore" i navodi da je novi dogovoreni pun zvaničan naziv države "Republika Nova Makedonija", ili skraćeno "Nova Makedonija", a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku, prenosi grčka Proto tema.

Novi naziv za makedonski jezik je na makedonskom "savremen makedonski jezik" što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi "slavomakedonski jezik", navodi list, pozivajući se na albanski portal.

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom "makedonsko/makedonska", dok je na ostalim jezicima "novomakedonsko/novomakedonska".

Novi naziv crkve je "Nova makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija", sem na grčkom, na kojem se ona naziva "Pravoslavna crkva Nove Makedonije - Ohridska arhiepiskopija".

 

Prema albanskom sajtu o "nacionalnom identitetu" će se još pregovarati.

Predviđeno je da će se građani na makedonskom i dalje nazivati "Makedonci", na engleskom "Etnički Makedonci", a na grčkom "Slavomakedonci".

Osmani je ranije danas novinarima u Atini rekao da za sada ne postoji dogovor o rešenju, da su u toku razgovori i da se čeka medijator Metju Nimic da dođe krajem meseca.

On kaže da su vesti o različitim imenima ili predlozima špekulacije, prenosi MIA.

Osmani je u Atini razgovarao sa šefom diplomatije Grčke Nikosom Kocijasom.

Inače, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog meseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN. Sastanak bi trebalo da bude 17. januara.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top