Predsednik RS sve demantuje i kaže da su takve tvrdnje opasne!

Plaćenici obučeni od strane Rusa pomažu formiranje paravojne jedinice za podršku srpskih separatističkih lidera u Bosni, preneo je “Gardijan” pozivajući se na sarajevski list “Žurnal njuz”! Tu informaciju je, prenosi dalje britanski list, potvrdio i ministar bezbednosti Bosne, a “stiže u vreme kada je Zapad zabrinut zbog ruskih napora da destabilizuju Balkan i zaustave priključivanje regiona NATO paktu”.

 

- U utorak je Milorad Dodik, vatreni lider bosanskih Srba, održao vojnu paradu u Banja Luci, uprkos odluci Ustavnog suda. “Žurnal” piše da se jedinica pod nazivom “Srpska čast”, koja je prošla obuku u ruskom humanitarnom centru u Nišu u Srbiji, priprema da uspostavi paravojnu grupu koja bi bila korišćena protiv Dodikovih protivnika - piše “Gardijan”.

Dodik i jedinica Srpska čast

*Foto: Srpska čast / Dodik i jedinica Srpska čast

List dodaje i da je sarajevski “Žurnal” objavio fotografije ove jedinice na ulicama Banja Luke, na kojima poziraju u crnim duksericama i sa borbenom opremom.

Sarajevski list objavio je i da je jedan od lidera te grupe Srbin Bojan Stojanović, navodno paravojnik koji je prošao obuku u Moskvi i kojem je ruski general Valerij Kalijakin dodelio medalju.

Spremali ubistvo Mila - Britanski list ističe da se paravojska u Bosni pojavila 15 meseci nakon što se ruska tajna služba umešala pokušaj prevrata u Crnoj Gori i navodno planirali atentat na crnogorskog lidera DPS Mila Đukanovića, u pokušaju da spreči ulazak zemlje u NATO. Vlada Bosne takođe radi na ulasku u NATO, ali otpor Republike Srpske pod Dodikom koči proces - navodi “Gardijan”.

- Svesni smo ovoga već duže vreme i prikupili smo dosta informacija o tome - rekao je ministar bezbednosti Dragan Mektić, preneo je “Gardijan” i dodao da ne može da iznosi detalje.

Kako se navodi u izveštaju britanskog lista, ova grupa regrutuje članove u srpskom podzemlju kako bi formirala jedinicu lojalnu Dodiku.

 

List se poziva na procurele dokumente tajne službe, u kojima se navodi da su saradnici Dodika raspravljali o ciljevima sa liderima nove jedinice, među kojima se navodi i “moguća intervencija ako opozicija pokuša da opstriše funkcionisanje autoriteta”.

“Gardijan” piše i da je Stojković na svom Instagram profilu okačio sliku Vladimira Putina ispod koje je napisao “Za takvog predsednika vredi dati život”, dok je ispod slike Dodika dodao “Niko ne može da nas povredi, jači smo od sudbine”.

jedinica Srpska čast

 *Foto: Srpska čast / Jedinica Srpska čast

Iz kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika eskpresno su odbačene sve ove tvrdnje.

- Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da “predsednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice” su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana, saopšteno je iz kabineta predsednika RS.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top