BalkansPress

Dobro došli!

Medijske priče kako su Makedonija i Grčka blizu dogovora su spinovanje NATO i EU da bi Makedonija po modelu Crne Gore ušla u NATO. Cilj  je da se nasilno, bez odluke naroda, jednostavno na silu uvuku i da se Republika Srbija i Republika Srpska potpuno okruže zemljama alijanse.

Makedonsko pitanje državno, identitetsko i crkveno toliko je kompleksno da rešenje nemaju ni Grci, ni Makedonci, ni Bugari, ni Albanci ali ni Evropska unija i NATO, kaže za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković i dodaje da se prostor Kosova i Metohije i Makedonije može uporediti sa Svetom zemljom i Jerusalimom.

 

Bolje je ostaviti da se ta ova pitanja rešavaju u nekom boljem vremenu kada će biti mogućnosti da se reše na pravičniji način nego što je to danas.

Raković ne veruje da su Makedonci i Grci, posle 26 godina spora, pred dogovorom o imenu za bivšu jugoslovensku republiku koje bi bilo prihvatljivo i za Skoplje i za Atinu. Zbog toga je, kaže, i za Srbiju najbolje da stoji po strani kad već ne može da pomogne.

Za medijske navode da je dogovor blizu, Raković kaže da je to spinovanje NATO i EU da bi Makedonija po modelu Crne Gore ušla u NATO.

- Dakle, nasilno, da se bez odluke naroda jednostavno na silu uvuku i da se Republika Srbija i Republika Srpska potpuno okruže zemljama NATO - kaže Raković.

Zbog spora oko imena, Makedonija sigurno neće uskoro ući u NATO, Grci bi mogli vetom da spreče bilo kakvu pomisao o pridruživanju Skoplja Alijansi. Naš sagovornik još dodaje da je za Grke to toliko snažno nacionalno pitanje da ne postoji pritisak kojem bi oni podlegli i popustili.

 

Ipak, ulazak u NATO nije i jedini način ulaska američkih trupa u Makedoniju.

- Oni bi to mogli da urade i na osnovu nekog bilateralnog sporazuma - kaže Raković i objašnjava da bi Vlada u Skoplju jednostavno mogla da pozove NATO u pomoć oko čuvanja granice.

*Foto: AP / fotomontaža

Ivan Stoilković iz Demokratske partije Srba u Makedoniji smatra da situacija u Makedoniji ne ide ka razrešenju. Smatra da je veoma važno da se reši unutrašnja erozija makedonskog političkog i ekonomskog sistema.

- U ovom trenutku niti jedna okolnost koja bi mogli da dovede do promene imena nije ni blizu da se realizuje - kaže Stoilković i dodaje da je, prema njegovom mišljenju, u toj priči najbliži povratak poslanika u Sobranje pred sednicu na kojoj će se ponovo glasati o Zakonu o dvojezičnosti.

Stoilković kaže i da je u Makedoniji na delu šizofrenija u javnom i političkom životu.

- Oni koji su do juče bili optuživani za 'bugarofilstvo' postali su 'srbomani', a oni koji su bili bivši komunisti koji su bili samozvani 'srbofili' sada su postali vatreni 'bugarofili'. Zaključili su ugovor sa Bugarskom i realizuju 'tiransku platformu'. Tako da je u novoj makedonskoj politici položaj Srba sličan položaju Makedonaca - kaže Stoilković.

On objašnjava da nova makedonska politika podrazumeva izbegavanje koridora sever-jug i stvaranje osovine na nivou Tirana-Sofija.

- To znači vrlo veliki pritisak za realizaciju 'tiranske platforme' i deo koji omogućava da Sobranje donese rezolucije u o genocidu nad Albancima - kaže Stoilković i ističe da to u suštini znači i oduzimanje političkih prava Srba i Makedonaca u Makedoniji.

Ono što bi dodatno moglo da ugrozi ionako krhku situaciju u Makedoniji jeste popis stanovništva. Raković je zabrinut da bi Amerikanci mogli da pokušaju da nametnu novi popis u Makedoniji pošto onaj koji je započet 2011. nikada nije završen i niko ne spominje kada bi ponovo mogao da bude organizovan.

 

- Tada je u albanskim i turskim opštinama izričito pokušano falsifikovanje popisa. Amerikanci su imali nameru da 40 odsto stanovništva pripišu Albancima iako Albanaca nema toliko u Republici Makedoniji. To automatski znači preoblikovanje biračkih spiskova. Kada imate 40 odsto Albanaca koji imaju pravo glasa lako ćete među Makedoncima naći još deset odsto i doći do natpolovična većine. Uvek imate deset odsto ljudi koji su spremni da izdaju nacionalne interese - objašnjava Raković.

On dodaje da bi Makedonija tako sa fabrikovanim popisom došla u opasnu situaciju u kojoj bi pristala na promenu imena i identiteta države.

- Albanski faktor znači može konkretno sve da naruši uz podršku Sjedinjenih Američkih Država na prvom mestu - ističe Raković.

*Foto: Tanjug / Reuters / Fotomontaža

Istoričar Raković smatra da ni Grci ni Makedonci nisu do kraja u pravu. On objašnjava da ne mogu Grci polagati ekskluzivno pravo da ime "Makedonija" vuku samo za sebe od antičkih vremena.

- Istorijske okolnosti su se promenile, u jednom momentu slovenski živalj postao je većina u odnosu na helenski živalj. Dakle, dok slovenski Makedonci pokušavaju da preuzmu deo istorije Grcima, Grci takođe preotimaju pravo slovenskim Makedoncima da nose ime za svoju državu pa čak i za svoju naciju koja im može pripadati po istorijskom pravu i kontinuitetu boravka Slovena na tom prostoru… - kaže Raković.

(BalkansPress / Sputnjik.rs)

Scroll to top