BalkansPress

Dobro došli!

Kristina Krupljan je pre ubistva Komšiću rekla da više ne želi da ima vezu sa njim jer je započela novu.

Danas je počelo suđenje za ubistvo Kristine Krupljan (18), koja je brutano ubijena u februaru prošle godine. Nju je ispred kućnog praga nožem izmasakrirao bivši dečko David Komšić (20) koji joj je godinama pretio i pratio. Te je večeri izbo čak 88 puta, potom pobegao, ali uskoro se predao policiji. Na suđenju je od početka počeo da se ponaša nepristojno, čak je zevao i smejao se porodici devojke koju je ubio.

 

Kristina Krupljan je pre ubistva Komšiću rekla da više ne želi da ima vezu sa njim jer je započela novu. Tužiteljka je u svom uvodnom govoru rekla da će dokazati navode optužnice, dok odbrana navodi da je Komšić u trenutku ubistva bio neuračunljiv.

Počelo suđenje

Suđenje je počelo u 9.13, a u sudnici su i otac i ujak Kristine Krupljan i rođak Davida Komšića. Vesna Krupljan, majka Kristine Krupljan biće danas prva ispitana.

Nakon što je pročitala optužnicu, Natalija Slavica, zamenica županijskog državnog tužioca počela je uvodni govor u kojem je rekla da je Kristina Krupljan bila svesna da je blizu smrti i da je patila, a da ju je David Komšić ubio iz osvete na posebno okrutan način, piše Jutarnji.hr.

*Foto: Printskin / Youtube / Index.hr / Instagram / David Komsic

Advokat Veljko Miljević, branilac Davida Komšića u svom je uvodnom govoru rekao da obrana ne poriče činjenični opis optužnice, ali da poriče subjektivni opis krivičnog dela.

- Mi tvrdimo da i iz psihijatrijskog nalaza proizlaze elementi neuračunljivosti. Ukoliko se ipak utvrdi da je moj branjenik bio uračunljiv smatramo da se ne radi o kvalifikaciji navedenoj u optužnici već o ubistvu. Tvrdim da je moj branjenik bio doveden u stanje jake razdraženosti zbog dugotrajnog vređanja od strane oštećene - rekao je advokat Miljević, na šta je David Komšić, koji će svoju obranu izneti na kraju dokaznog postupka, dodao kako se u potpunosti slaže sa svime što je rekao njegov advokat.

 

Iako je Komšić mlađi punoletnik, suđenje neće biti zatvoreno za javnost.

Komšićev advokat Veljko Miljević DORH-u je na pripremnom ročištu predložio sporazum o priznanju i kazni, ali je njegov predlog odbijen, piše Jutarnji.hr.

- Odbijanje su obrazložili tvrdnjom da javnost traži više od nagodbe - rekao je Miljević i istaknuo kako je obrana u nagodbi nudila potpuno priznanje što bi značajno skratilo ceo postupak.

Foto: Privatna arhiva / Youtube / Dalicom TV / Vijesti.hr

Optuženi zeva u sudnici i smeje se porodici devojke koju je ubio

Dok se čitao iskaz, Komšić je zevao. Sudija ga je pitala da li on to zeva, a on je rekao da da. Sudija mu je rekla da se ponaša pristojno. Na to je otac ubijene ironično kazao iz publike kako je Komšić neuračunljiv. Komšić se na to okrenuo prema njemu i počeo je da se smeje, piše 24sata.hr.

Godina bez ćerke

Prošlo je gotovo godinu dana otkako je Vesna Krupljan ostala bez svoje ćerke. Ubici danas počinje suđenje, ali Vesna misli kako do ubistva ne bi došlo da se mladiću nije ranije progledalo kroz prste jer je iz bogate porodice.

- A to je sve zato i policija nije ništa radila - jer oni imaju novac. Da je policija uradila nešto ne bi do toga došlo - rekla je Vesna Krupljan, Kristinina majka u RTL-ovoj Potrazi.

- On je znao da je ona trudna sa drugim dečkom i da će se udati. I oni su se našli u Nokturnu na večeri, onda su se zajedno došli tu pred zgradu - kazala je Vesna.

Smrt nije nastupila trenutno

Kada su stali David je pojačao muziku, levom rukom je zagrlio Kristinu, a u desnoj je držao kuhinjski nož. Počeo je mahnito da je ubada po celom telu, nakon čega je Kristina preminula. Nalaz obdukcije je stravičan. Trebale su čak četiri stranice da se pobroje sve rane koje je Kristini zadao David. Samo u području vrata bilo ih je 40, piše Index.hr.

- Dobila sam nalaz obdukcije - piše 73 uboda plus onih 15 još posekotina po telu - rekla je Vesna.

 

Obdukcija je pokazala i da je Kristina bila živa praktično do zadnjeg uboda i da je pokušala da se odbrani.

- Smrt sada pokojne Kristine Krupljan nije nastupila trenutno. U prilog svesnosti oštećene govore aktivne i pasivne povrede na rukama... Nije moguće precizno utvrditi ali s obzirom na brojnost povreda, oštećena je mogla da bude svesna nekoliko minuta. Za to vreme je patila i trpela je intenzivne bolove. Ovo je verovatno trajalo koliko i samo povređivanje - stoji u nalazu obdukcije.

Nakon što ju je ubio, David je otišao sa mesta zločina

- Već je tu okolo bilo policije i rekli su mi samo da mi je ćerka ubijena, ja sam odmah rekla da je to uradio David Komšić jer sam ga četiri puta prijavljivala, imao je zabranu prilaska 300 metara, nikome ništa. I ja sam mislila da je ona ubijena sa pištoljem, ali kad su okolo dolazili susedi već je to bilo na internetu da je ubijena nožem - rekla je Vesna.

Nekoliko sati pre ubistva, David je na svom Instagram profilu stavio fotografiju Al Kaponea sa komentarom "Bog prašta, mafija ne". Budući da je uz sebe imao kuhinjski nož, majka ubijene uverena je da je David ubistvo planirao, piše Index.hr.

- Posle sam čula kad je to uradio da nije otišao odmah kući nego je nazvao prijatelja na Ferenčici i otišao je kod njega. Kod prijatelja se je istuširao, presvukao se i onda ga je njegova sestrična odvela kući i onda ga je tata dovezao u policiju - kazala je Vesna.

Komšić je nakon toga priveden i čeka ga suđenje za teško ubistvo.

Pretio joj i napadao 

David i Kristina dugo su bili u vezi, ali sa prekidima. Baka ubijene rekla je kako su zajedno bili još od osnovne škole.

- To je bila velika ljubav - videla sam i pratila sam, uvek su se za ruke držali i videla sam da je bila vesela kada je trabala da se nađe sa njim. I sve je bilo dobro. Međutim nakon, sad pre 3 godine, šta ja znam, puklo, šta je bilo, nemam pojma. Kako bi pre bila srećna i vesela kada bi dolazila kući, kasnije je dolazila ljuta - rekla je Marija Šimunić, Kristinina baka.

 

U međuvremenu, David je počeo da joj šalje preteće poruke: "Nemaš pojma šta radiš, bolje ti je da tako ne misliš, kurvo, ubiću te, ubuću te sutra", piše Index.hr.

David je Kristinu napao još ranije 2015. godine. Jednom joj je prilikom uzeo mobilni telefon. Treći put ju je presreo na Bukovačkoj ulici dok je vozila auto. To je bilo 2016. godine, svega par meseci pre ubistva.

*Foto: Privatna arhiva / Youtube / Dalicom TV / Vijesti.hr

Iako je advokat porodice Krupljan 6. decembra Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu podneo krivičnu prijavu, oni Kristinu za davanje iskaza zovu gotovo 3 meseca nakon toga - i to na dan kad je ubijena.

Inače, David Komšić je, godinu dana pre Kristininog ubistva, očevim mercedesom naleteo na 72-godišnjeg ratnog vetarana i oca osmoro dece i usmrtio ga. David je tada pretio i medijima koji su hteli da ga fotografišu.

Pre nego je pokupio pešaka vozio je prevelikom brzinom i nepropisno se prestrojio. Komšić je isprva osuđen na dve godine zatvora, ali mu je onda kazna nedavno smanjena na godinu i dva meseca budući da je 72-godišnjak ulicu prelazio na crveno.

Mogućnosti: Od 10 do 40 godina zatvora

Ako se Davidu sudi kao mlađem punoletniku, moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Advokat porodice ubije devojke kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu.

- Mlađi punoletnik je osoba koja je za vreme počinjenog krivičnog dela imala manje od 21 godinu, međutim zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže krivično delo za teško ubistvo, zatvorska kazna bude od 10 godina do dugotrajnog zatvora koji može biti 40 godina - kazao je Krešimir Škarica, piše 24sata.hr.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top