Podgoričanka Jelena Jovović pred tužiocem je priznala da je znala da je njen nevenčani suprug Nermin Šišić više meseci svakih par dana fizički tukao njenog 15-mesečnog sina Pavla, jer mu je smetao njegov plač.

To piše u naredbi za sprovođenje istrage koju je viši državni tužilac Zoran Vučinić doneo protiv Jovovićeve i Šišića kojima je juče posle saslušanja sudija za istragu Vladimir Novović odredio pritvor do 30 dana.

 

Dečak je preminuo u bolnici od posledica surovih batina u ponedeljak ujutro na Institutu za bolesti dece. Prema navodima naredbe, 34-godišnja Jovovićeva tužiocu je rekla da je Šišića upoznala preko društvenih mreža i da se on doselio kod nje oko 20. septembra 2017. godine iz Tuzle.

"Šišić se u početku normalno ponašao prema njenom detetu, posle čega je u novembru počeo da udara njenog sina, jer mu je smetalo što dete plače.

Govorio je da dete plače iz hira i udarao ga je otvorenom šakom po ustima, stisnutim pesnicama u lice, čupao ga za uši. To se dešavalo koliko se seća, ne svaki dan, moguće na dva-tri dana, a dešavalo se da kada se vrati kući primeti modrice na detetu, na čelu", navodi tužilac u naredbi deo iskaza osumnjičene Jovovićeve.

Ona je rekla da je početkom januara po povratku iz prodavnice, na glavi deteta videla povrede i osporila tvrdnje Šišića da su one od pada na parket, navodno mu rekavši da je to od njegovih udaraca.

Jovovićeva je rekla da je Šišić, pošto je tada odveo dete kod lekara, "neko vreme" prestao da ga tuče.

"Misli da je to bilo krajem januara kada je Šišić ponovo počeo da udara dečaka otvorenom šakom po ustima, čupa ga za uši, da je to radio u njenom prisustvu i da je bila prisutna. Opominjala je Šišića da to ne radi i tada je dolazilo do svađe", piše u naredbi.

 

Ona je rekla da je pre dva-tri dana kada se vratila od frizera kući, zatekla povređeno dete.

Imalo je modrice na obe strane lica, na čelu, a usne su krvarile, piše u naredbi. Osumnjičeni Šišić joj je, tvrdila je tužiocu, tada kazao da su se detetu "vratile povrede".

Priznao joj je da je dečaka udario po ustima otvorenom šakom, ali ne i da ga je udario po čelu i licu. Kaže da u to nije verovala, piše u naredbi.

Jovovićeva je tužiocu kazala da se njen sin u nedelju probudio oko 10 sati i da je bio malaksao i da mu se spavalo skoro na svakih sat vremena.

"Zajedno su svo troje otišli na Ljubović između 12 i 13 sat. Videla je da je dete pospano i malaksalo, da ga je Šišić izvadio iz kolica, jer je hteo da dete hoda. Bilo je malaksalo nakon čega je Šišić stavio dete na ćebe na livadi i udario ga otvorenom šakom u predelu usta. Dete je potpuno malaksalo kada je Šišić pozvao telefonom Hitnu pomoć i krenuli su prema kući. Dete je bilo kod Šišića u naručju. Kada su bili u blizini Kineske ambasade, došlo je vozilo Hitne pomoći i Šišić je otišao sa detetom dok je ona pošla kod komšinice S.S. kojoj je rekla da dete nije dobro i da ne daje znakove života, pa je zatim sa njom otišla taksijem do Dečije bolnice", piše u naredbi tužioca Vučinića.

*Foto: Vijesti.me / Savo Prelević

Dodala je i to da je krvava bela majica dugih rukava sa policijskih fotografija Šišićeva.

"Tvrdi da ona ništa nije brisala sa zidova u kući već je to sigurno brisao Šišić. Ona ga nije videla da to radi, ali pretpostavlja da je to učinio", piše u naredbi o sprovođenju istrage.

Tužilac tvrdi da Jovovićeva nije mogla da objasni zašto Šišića nije prijavila policiji i Centru zasocijalni rad, ni zašto ga nije oterala iz kuće kada je počeo da tuče njenog sina, osim objašnjenja da se bojala da Šišić može nešto da joj uradi, uprkos činjenici da je, po sopstvenom kazivanju, nikada nije udario.

 

Tužilac navodi da je "odbrana osumnjičene u delu gde objašnjava razloge nečinjenja u pogledu zaštite svog deteta od zlostavljanja i fizičkog nasilja koje je prema njenom sinu u kontinuitetu preduzimao osumnjičeni Šišić, usmerena na umanjenje sopstvene krivice".

"Tim pre što iz njene dalje odbrane proizilazi da Šišić u odnosu na nju nikad nije primenio bilo kakav oblik fizičkog nasilja", tvrdi tužilac.Takođe, dodaje se u naredbi, prikupljeni dokazi prilikom uviđaja nesporno ukazuju da je dete zlostavljano i da je u dužem periodu osumnjičeni Šišić prema detetu primenjivao fizičko nasilje koje je za rezultat imalo smrt deteta.

Šišić se na saslušanju kod tužioca branio ćutanjem.

*Foto: Printscreen / Vijesti.me / Savo Prelević

Šišić dete stiskao za vrat, udarao šakama, čupao za uši

Naredbom o sprovođenju istrage Nermin Šišić se tereti da je 4. februara u Ulici Radosava Burića 71, u kući osumnjičene Jelene Jovović, ubio dete, koje je prethodno zlostavljao od novembra do tog dana.

"Tako što je dete u više navrata udarao šakama u predelu usana, čupao za uši i stiskao za vrat, da bi 4. februara P. J. zadao više udaraca stisnutim pesnicama u predelu glave, nanoseći mu teške i po život opasne povrede od kojih je dete preminulo na Institutu za bolesti dece 5. februara oko 5 časova, pri čemu je okrivljeni bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje", opis je krivičnog dela "teško ubistvo“, koje se osumnjičenom Šišiću stavlja na teret.

Osumnjičena Jovović se tereti za kršenje porodičnih obaveza, jer je od novembra do februara, kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavljala u teškom položaju člana porodice koji nije bio u stanju da se sam o sebi stara.

"Na način što je u više navrata u kući ostavljala svoje dete staro 15 meseci nasamo sa okrivljenim Šišić Nerminom, iako je znala da okrivljeni njeno dete zlostavlja, te protivno odredbi člana 70 stav 2 Porodičnog zakona Crne Gore svoje dete nije štitila od ponižavajućih postupaka i kazni koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta", piše u naredbi.

Pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke

Viši tužilac Zoran Vučinić tražio je pritvor za Šišića zbog visine zaprećene kazne, opasnosti od bekstva i težine dela.

"Krivično delo za koje je okrivljeni Šišić osnovano sumnjiv teško je zbog načina izvršenja i posledice, pri činjenici da je okrivljeni u dužem vremenskom periodu, u kontinuitetu primenjivao fizičko nasilje prema detetu sa navršenih 15 meseci života, od kojeg deteta je neuporedivo fizički jači i koje dete mu nije moglo pružati bilo kakav otpor. Takođe, primena takvog fizičkog nasillja imala je za posledicu smrt deteta od zadobijenih povreda koje mu je okrivljeni zadao kritične prilike”, obrazložio je tužilac.

Pritvor za Jovovićevu, tražio je zbog mogućnosti da utiče na svedoke.

(BalkansPress / Vijesti.me)

Scroll to top